Начало / Общество / В Плевен демонстрираха компютърни технологии за комуникация чрез поглед

В Плевен демонстрираха компютърни технологии за комуникация чрез поглед

Как само чрез насочване и задържане на поглед човек може да управлява компютър и да използва пълните възможности на интернет беше показано днес на семинар в Плевен. Той е част от информационната кампания под мотото „Здравей, това съм аз”, която се организира в още няколко града в страната. „Това е кампания, която е насочена към  хора с увреждания, но и към техните родители, специалистите, които работят с тях, представители на общинските структури, които работят с хора с увреждания”, обясни Евгения Христова от фондация АСИС помагащи технологии, организатор на компанията.

По време на кампанията се популяризират специални помагащи технологии за комуникация чрез поглед, което дава възможност на човек да пише на компютър, да ползва интернет, да играе игри, да говори като избира иконки и значението им се произнася от синтезирана реч. „Това за някои хора е просто интересно. Но за част от децата и възрастните това е животоспасяващо. Има хора, които не могат да говорят, не могат да използват и ръцете си, за да извършват фини движения. Малко страшно е да си представи човек, че може да е в такова състояние. Понякога това е от самото раждане, друг път се получава в резултат на инцидент или заболяване в по-късна  възраст – човек остава затворник в тялото си, без възможност за комуникация с околния свят. Тези технологии дават невероятната възможност за комуникация само с поглед”, обясни Евгения Христова.

Допреди 1-2 години тези технологии са почти непознати. Сега се прави първата стъпка – тяхното популяризиране, а следващата стъпка е търсене на механизми за подпомагане, за да може всеки нуждаещ се да има достъп до такава технология. В почти всички европейски страни това е практика, като 90% от тези технологии се финансират от фондове за социално подпомагане, стана ясно на семинара.

„Стъпка в положителна посока в България е новоприетата Наредба за приобщаващото образование, в която е записано ясно, че на децата с тежки физически увреждания трябва да бъдат осигурени всички възможни средства за комуникация както в детската градина, така и в училище”, отбеляза Евгения Христова. Тя обясни, че Министерството на образованието има Проект за приобщаващо образование и включващо обучение, по който се работи много за въвеждането на най-различни технологии, които улесняват комуникацията на деца с увреждания. Благодарение на това в 20 общообразователни училища в България вече има такава технология.

Между 2-4 хил. лева е цената на специалните периферни устройства  към компютъра, които се състоят от камери и специални софтуерни алгоритми, които могат да проследяват погледа на човек, да изчисляват къде е насочен погледът на човек върху екрана на компютъра. Тази информация се използва за задвижване и управление курсора на мишката. „Основната част и скъпата част е софтуерът, който позволява това да се случва в реално време.  В зависимост от това от дете или възрастен ще се използва, има нужда от допълнителен софтуер, който да помага за обучението на детето”, обясни Евгения Христова.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...