Начало / Образование / В Плевен двойно повече ученици ще се обучават за дрогеристи по австрийска програма

В Плевен двойно повече ученици ще се обучават за дрогеристи по австрийска програма

От учебната 2022/2023 година в Плевен двойно повече ученици ще започнат обучението си по перспективната професия „Дрогерист“. То се провежда по австрийска програма в системата на дуалното обучение и беше въведено благодарение на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас – dm.

Първият клас беше формиран през учебната 2020/2021 г. в Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“ в гр. Варна. През следващата година стартира обучението и в Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“, гр. Плевен. В списъка със специалностите паралелките присъстват под официалното наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия“, специалност „Осигуряване на продуктова информация“.

5-годишно обучение по австрийски стандарт

Учениците ще преминат 5 годишен гимназиален курс, 8-12 клас. Наред с утвърдените общообразователни предмети, те ще изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и предприемачество.

Придобиването на практика от бъдещите специалисти ще става възможно с прилагането на австрийския модел след старта на обучението по професията като още в 11-и и 12-и клас под формата на дуално обучение те ще могат да работят във вериги магазини на намалено работно време с подписани трудови договори. Голямото предимство на професията е, че тя се получава в рамките на средното образование. Няма следващо ниво на подготовка, като това е стандарт в Австрия и Германия.

В Западна Европа интересът към обучението по тази професия, е огромен, тъй като учениците получават широкообхватни знания както по общообразователните предмети, така и по специализираните дисциплини за „дрогеристи“. Те се запознават в детайли не само със състава на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло. Това им дава възможности за реализация не само в ритейл сектора но е и отлична основа за продължаващо образование по специалности като „Медицина“ и Фармация“.

В България все повече деца искат да учат по австрийските учебници

В България също се наблюдава все по-голям интерес към обучението за дрогеристи, който се доказва от два факта. Първият е удвояването на броя на новите учениците в градовете-пионери Варна и Плевен. Към момента в морската столица 12 деца учат за „дрогеристи“  и в момента са 9-и клас. В Плевен също има половин паралелка от 12 деца. От следващата учебна година и в двата града ще бъдат сформирани нови паралелки.

Според Лилия Петкова, директор на Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“ гр. Плевен: „Учениците ни са най-добрите посланици на професията. Децата в паралелката разказват колко интересни и полезни предмети изучават, а по-големите ученици в гимназията съжаляват, че не е имало такава специалност, когато са кандидатствали. Освен това искам да благодаря на dm и за атрактивните учебници. Аз съм впечатлена от тяхното качество и от отличния баланс между текстова и визуализирана информация. Това помага за по-доброто и сериозно отношение на децата към учебния процес.“.

Учениците успешно ще се реализират на пазара на труда

Друга причина за интересът към обучението за дрогеристи са и добрите възможности, които то дава за бъдеща реализация.

 „Това обучение ще направи учениците конкурентни на пазара на труда, тъй като в областта на грижата за човека има десетки хиляди продукти, които непрекъснато се развиват. Една част от тях се предлагат в дрогерийния сектор като само асортиментът на dm България е от повече от 16 000 артикула, при които иновациите и развитието са непрекъснат процес. Именно затова професията ще става все по-популярна – клиентите стават все по-взискателни и търсят компетентна консултация, а дрогеристът е този, който може да посочи новостите и да препоръча най-подходящия крем или шампоан според специфичните нужди на клиента, защото познава съставките и тяхното въздействие. Така dm дрогеристите правят разликата между доброто и невероятното клиентско изживяване.“, допълва Евелина Великова, управител на dm България.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...