Акценти
Начало / Образование / В Плевен възстановиха тристранката в сферата на образованието

В Плевен възстановиха тристранката в сферата на образованието

След повече от пет години прекъсване на дейността му, в Плевен е възстановен Тристранният съвет за сътрудничество в областта на образованието. Това съобщи на пресконференция днес Любомир Паскулов, председател на Регионалния синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”.

Вчера е изработен и правилникът за дейността на тристранния съвет.

 „От страна на Община Плевен е декларирана готовност за диалог по всеки един важен въпрос, касаещ сферата на средното образование.  Освен регулярните срещи, комисията ще се събира при всеки възникнал проблем, за да се чуе позицията на синдикатите и на директорите на училищата. Диалог има и ние сме оптимисти в това отношение”, заяви Паскулов.

Притеснението на синдикатите е заради това, че общините са ограничени във финансовите си възможности за помощ на училищата и детските градини. Затова от синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” ще настояват за актуализация на бюджета за образование преди влизане в сила на новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Паскулов отбеляза още, че с Община Плевен през февруари е подписан новият Колективен трудов договор, който дава възможност за чуваемост и ограничава Общината да взема еднолични решения по въпроси, касаещи образованието. Синдикалистите от „Подкрепа” са в преговори за подписване на нов КТД с общините Червен бряг и Долни Дъбник.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...