Акценти
Начало / Общество / В парк „Персина” отбелязват деня на влажните зони

В парк „Персина” отбелязват деня на влажните зони

Световният ден на влажните зони ще бъде отбелязан днес в природен парк „Персина”, съобщават от пресцентъра на парка. По случая е съставена и програма, която започва в 14.30 часа с награждаване на участниците, спечелили  конкурса за есе „Ако се превърна в птица за един ден”. Инициативата се организира за членове на природозащитните клубове „Корморан” в Свищов, Белене и Никопол в края на миналата година. Той е част от проекта „Трансгранични консервационни мерки за опазване на малкия корморан и белооката потапница в характерни места на територията на България и Румъния по Програма LIFE +”(наричан още „Зелени граници”). Конкурсът беше обявен от издателство „Изток – Запад”, WWF България и дирекцията на ПП „Персина”.

Трима са победителите – Владимир Минчев от с. Овча могила, Теодора Тачева от Свищов и Георги Тачев от Никопол. Те получават книги за цялото семейство по техен избор от каталога на издателството. Специална награда получава София Шанколова от Белене. Конкурсът присъжда и четири поощрителни награди: на Румен Гулев, Ивелин Ангелов, Йоанна Иванова – тримата от Белене и Петя Маркова – Свищов. Наградите са осигурени от WWF.

От 14.45 часа в Посетителския център ще започне презентация под мотото „Влажните зони се грижат за водата”, а от 15.00 часа е играта на открито „Да се ориентираме и да намерим скритото послание”. След това участниците ще бъдат наградени, а за останалите ще има викторина.

Световният ден на влажните зони се отбелязва всяка година на 2 февруари. На тази дата през 1971 год. в гр. Рамсар, Иран е подписана конвенцията за опазване на влажните зони, откъдето произлиза и нейното име – Рамсарска конвенция.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...