Акценти
Начало / Образование / В национален форум по проблемите на образованието участва учителка от СОУ „Иван Вазов”

В национален форум по проблемите на образованието участва учителка от СОУ „Иван Вазов”

Евелина Ницова

Евелина Ницова – класен ръководител на паралелка 4 клас в СОУ „Иван Вазов”, е участвала в кръгла маса на тема „Реформата в образованието – основа за икономическото развитие на България“, която се е провела на 4 декември в София, съобщиха от плевенското училище. В срещата са се включили  над 160 представители на всички професионални гилдии, свързани с образованието – учители, директори, университетски преподаватели, депутати от Комисията по образование и наука, както и представители на родителски организации.

Във форума са участвали също  Милена Дамянова – председател на Комисията по образование и наука в Парламента, Ваня Кастрева – зам.-министър на образованието, кметът на София Йорданка Фандъкова в качеството й на  председател на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, Томислав Дончев – вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика.  Специален гост на форума е бил  професор Урсула Менле- председател на фондация „Ханс Зайдел“.

По време на дискусията ясно е заявено, че образованието е основен приоритет и в неговия център се намират учениците, които трябва да са успешни, креативни и щастливи граждани. Обсъдени са образователните стандарти, техните цели и резултати. Важната новина, съобщена от Томислав Дончев е, че България е пуснала за одобрение от Европейската комисия окончателния проект на ОП „Наука и образование“.

Център на проведената дискусия е  бил проектозаконът за предучилищното и училищното образование, представен от Милена Дамянова. Новост е, че законът ще бъде без Правилник за прилагане. В текстовете му е предвидено отпадането на задължителната детска градина на 4-годишни деца. Детските градини пък получават право да приемат деца на 2-годишна възраст. В първи клас децата ще тръгват на 6 или 7 години – по преценка на родителите. Основните училища (до 8 клас) ще бъдат преобразувани до 10 клас с цел добиване на професионална насоченост.

Нов момент е автономията на училищата при разработване на нови учебни програми по предприемачество, гражданско и здравно образование и други нови предмети, обясни Евелина Ницолова. По отношение на оценяването новото е, че от първи до трети клас децата ще получават само качествени оценки. Ще бъде въведена и оценка за индивидуални постижения, като целта е учене за умение, а не за оценка. Коментиран е и въпросът за дуалното обучение в паралелки и за отделен ученик/група с практическа насоченост.

Директорите на три софийски училища са споделили опита си, придобит на обучението „Академия за млади лидери“. Те обясниха как стоят нещата с оценяването в Ню Йорк и какви са целите там- ученикът е в центъра, а учителят е партньор, организира и подпомага, учителските екипи имат свобода на преподаването.

Подобни дискусии и допитване  е наистина ползотворно, сподели Евелина Ницова.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...