Акценти
Начало / Образование / В напълно обновена сграда влязоха днес учениците на гимназиите по транспорт и по туризъм

В напълно обновена сграда влязоха днес учениците на гимназиите по транспорт и по туризъм

първи учебен ден

Областният управител Илиян Йончев и началникът на Регионалния инспекторат по образованието Албена Тотева прерязаха днес лентата на основно ремонтираната сграда, в която влязоха за първия учебен ден учениците от Гимназията по транспорт и Гимназията по туризъм.

Ремонтът на сградата, подслонила двете училища, бе извършен по  проект „Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна образователна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали”, който бе финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”. Напълно обновени са класните стаи и санитарните възли, ремонтирано са учебните работилници, физкултурния салон и училищният стол, както и общежитието.  Изградена е рампа, осигуряваща достъпна среда, а за подобряване на енергийната ефектовност са монтирани слънчеви панели за топла вода. Монтирано е ново алейно и фасадно осветление.

първи учебен ден

Днес учениците – общо 900 в двете училища, бяха посрещнати с хляб и сол, след като областният управител Илиян Йончев плисна менче с вода, за да е успешна учебната им година.  В по-добри условия, отговарящи на европейските изисквания ще работят и 100-те преподаватели.

За първия учебен ден днес гости на тържеството бяха още депутатът Димитър Кочков,  съветникът на секретаря на парламента на Румъния Тудор Ангел, представители на училищните настоятелства. Ритуалът започна с посрещане на училищните знамена и издигане на националния трибагреник под звуците на химна. С приветствие към учениците се обърнаха директорите на двете училища – Малинка Маринова и инж. Наско Найденов. Областният управител също пожела „На добър час” на ученици и учители, а Албена Тотева прочете поздравително писмо от името на министъра на образованието Анелия Клисарова.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...