Начало / Общество / В модерни кабинети ще практикуват възпитаниците на Професионалната гимназия по ресторантьорство

В модерни кабинети ще практикуват възпитаниците на Професионалната гимназия по ресторантьорство

Модерни кабинети по сервиране, барманство и сомелиерство откриха в учебно-производствената база на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен. Това се случи по проект, финансиран от Министерство на образованието, младежта и науката по национална програма “Модернизиране на системата на професионалното образование”, обясни директорът на учебното заведение Невена Арабаджиева.

Ремонтирането и оборудването със съвременна техника на съществуващите два кабинета по сервиране и барманство дават възможност да се свържат в единен комплекс с многофункционалната зала за кетърингови събития. Основна цел на проекта е повишаване качеството на професионалното образование, което се случва след направения ремонт и обзавеждане на кабинетите с необходимите за професионалното обучение на учениците в дългосрочен план оборудване. На възпитаниците на гимназията се създадават и предпоставки за повишаване на професионалнитe им компетенции и възможности за трудова и социална реализация след завършване на професионалното им образование. Освен това, наличието на съвременни учебни кабинети по сервиране, барманство и сомелиерство ще позволят да се провеждат държавните изпити за придобиване на ІІ и ІІІ степен на професионална квалификация, да се организират състезания по професии на училищно, регионално и дори национално ниво.

Проектът е на стойност 70 599 лева, като част от дейностите са  съфинансирани от стопански организации в Плевен. Именно те осигуряват и 65 работни места за практическото обучение на учениците по професия “Ресторантьор”, специалност “Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения”, специалност “Кетъринг” и професия “Готвач”, специалност “Производство на кулинарни изделия и напитки”.

На откриването присъстваха зам.-областният управител Тошко Гетов, който се включи в тържественото прерязване на лентата на ремонтираните кабинети. Приветствие от името на кмета на Община Плевен проф. Димитър Стойков прочете Йонита Иванова, началник отдел „Образование и култура“.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...