Акценти
Начало / Култура / В Международен пленер в Хонг Конг ще участват деца от школа „Колорит”

В Международен пленер в Хонг Конг ще участват деца от школа „Колорит”

Хонг Конг

Арт школа „Колорит” – Плевен спечели Специалната награда на Международния конкурс за деца и младежи в Хонг Конг. Наградата дава право на участие на ръководителя  и на трима възпитаници на школата в международен пленер в космополитния град, научихме от ръководителката на школата Майя Ананиева.

Пленерът ще се проведе от 24 до 31 август тази година. Екипът на арт школа „Колорит” ще се присъедини  към конкурса  за живопис в Хонг Конг, в който ще вземат участие представители от 20 страни от различни краища на света. „Това е световно младежко арт събитие, в което младите таланти ще се срещнат, ще творят и ще се състезават за високите отличия на форума всеки ден по зададени специални задачи”, обясни Ананиева. Тя е подбрала, според поставените от организаторите критерии, тримата участници в творческия екип на школата, които ще представят България на престижния арт форум. Изискването е децата да имат навършени минимум 13 години, да са участници в конкурса и да имат необходимите качества -талант и опит, за да вземат участие с световния арт конкурс в Хонг Конг.

Колорит

През август за Хонг Конг ще пътуват шестнадесетгодишните Апостол Савов и Наталия Гаврилова и седемнадесетгодишната Йоанна Диму. И тримата се обучават в школата вече десет години. Всеки един от тях е носител на десетки престижни международни награди – златни и сребърни медали, Специални призове, Сертификати за високи постижения от конкурси в различни страни. И тримата са участвали в международни пленери  в Македония и Португалия, както и в редица национални пленери.

В конкурса за рисунка в Хонг Конг тази година са взели участие 11 600 творби на деца от 50 страни. Международното жури е присъдило Специалната награда – участие в арт форума на 20-те най-добри школи и художествени училища от цял свят. Арт школа „Колорит” е представила своя колекция от близо 70 живописни творби на тема „Фестивал”, в които по колоритен начин е претворена представата на децата за празни , пречупена през богатството на  нашите фолклорни фестивали.

Участието на пленер в Хонг Конг  беше една голяма мечта на децата от „Колорит” и ето, че тя вече е реалност, сподели още щастливата от успеха ръководителка на плевенската школа.

Колорит

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...