Начало / Култура / В Люксембург българка реализира детската си мечта да направи изложба на художника Огнян Кузманов

В Люксембург българка реализира детската си мечта да направи изложба на художника Огнян Кузманов

Огнян Кузманов Люксембург

Преди два дни от Люксембург се завърна плевенският художник Огнян Кузманов, който на 24 май откри изложба в Руския културен център там. Изложбата беше по покана на българско сдружение „Гайда” и по-специално на плевенчанката Теодора Тодорова. Тя от години живее в Люксембург и е щастлива, че успява да реализира едно свое детско обещание. Първата изложба, на която я водят родителите й в Плевен, е именно на Огнян Кузманов. Силно впечатлена от видяното, тя си обещава, че когато порасне ще направи изложба на този художник, независимо къде се намира по света. И така, след двадесетина години,  тя е в основата на гостуването на Кузманов в Люксембург.

Това беше фантастично организирана изложба, която млади плевенчани, живеещи  в Люксембург, се  бяха постарали да  превърнат в малък празник за българската общност по повод 24 май, разказа за ИнфоПлевен  Огнян Кузманов.

Там той представя 30 живописни платна, обединени от силното присъствие на женските образи.

Огнян Кузманов

За художника изложбата в Люксембург е полезна и заради запознанството му с шефа на  Руския културен център – Владимир Соколов. В качеството си на управител на Арт център Плевен Огнян Кузманов обсъжда с него планове за бъдещи съвместни изяви. Така се ражда идеята догодина, отново на 24 май, в Люксембург  да бъде открита изложба на икони от съвременни български иконописци. Обсъдихме и   възможността  български и руски художници да гостуват заедно в Руския културен център в Париж, където Соколов доскоро е бил шеф, сподели Кузманов, доволен от възможността да разшири географията на културните мостове, които Арт център Плевен гради вече година и половина.

Огнян Кузманов Люксембург

Друго интересно предложение идва от собственичка на арт школа за възрастни в Люксембург, която е поела ангажимент да организира Академия за възрастни в Арт център – Плевен. Става въпрос за културен туризъм, в който Плевен и нашата галерия могат да се включат много успешно, обясни идеята Кузманов.

За едноседмичния си престой в Люксембург той успява да натрупа достатъчно впечатления от града, който определя като невероятен. Той не прилича на нито един голям туристически център, там хармонично съжителстват старинна архитектура и модерни бизнес сгради, цари спокойствие и ред, разказа художникът. „Най-много ме радва фактът, че в Люксембург живеят не малко българи, които са намерили успешна реализация с престижни професии. И те правят много за популяризиране на българската култура”, сподели Огнян Кузманов

Снимки:Личен архив

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...