Акценти
Начало / Общество / В лагера в Белене почетоха жертвите на комунизма

В лагера в Белене почетоха жертвите на комунизма

Днес в лагера в Белене се проведе възпоменание на жертвите на комунизма. В знак на преклонение, пред монумента, издигнат на на Втори обект на беленския остров Персин, се събраха много граждани, представители на местната власт, на организации на репресираните и политически партии. Отслужена бе заупокойна молитва за душите на загиналите в комунистическия лагер в Белене.

Областният управител на Плевен Мирослав Петров заклейми изстъпленията, извършвани в лагера в Белене. „Днес сме тук, обединени от една истина – грозна и ужасяваща, изписана с кръв, писъци и  сълзи. С хиляди погубени човешки съдби, белязани животи, угаснали очи! Студените стени, мълчаливи свидетели на тази черна истина, пазят спомена за нея, пропити с неразказани разкази, неизживяна младост, нереализирани мечти! Помним! И ще разказваме!  За да не допуснем никога повече отново това”, каза областният управител.

В поклонението се включиха и народните представители от ГЕРБ Владислав Николов и Ралица Добрева, председателят на ОбС – Плевен Мартин Митев, зам.- кметът на Белене Малинка Ешекова.

„Винаги, когато идвам на това място сякаш ужасът отново оживява. Нуждата на хората, на наследниците на жертвите и оцелелите след мъченията, да се припомня истината, да се знае от идните поколения бе твърде силна и въпреки дъжда много хора дойдоха да се поклонят пред паметта на загиналите”, коментира след ритуала народният представител Владислав Николов.

В знак на почит областният управител Мирослав Петров, народните представители и другите официални лица запалиха свещи в импровизирания параклис в едно от помещенията на лагера.

От името на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев пред монумента беше положен венец.

 

.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...