Начало / Икономика / В края на 2015 година започва изграждането участъка Ябланица-Плевен от АМ „Хемус”

В края на 2015 година започва изграждането участъка Ябланица-Плевен от АМ „Хемус”

министър Десислава Терзиева

В края на 2015  или началото на 2016 г. ще започне изграждането на  отсечката  Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч от АМ „Хемус” . Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на брифинг след представянето на трасето на магистралата в Плевен. „Автомагистрала „Хемус“ е приоритет за нашето правителство и ние не отстъпваме от поетите ангажименти. Продължаваме да работим активно по доизграждането на магистралата и по подготовката на строителството на недовършения участък”, каза министър  Терзиев

По отношение на новото трасе на АМ „Хемус” Терзиева съобщи, че общият брой на населението, което ще се възползва пряко от подобрената инфраструктура е приблизително 3 млн. души. Трафик прогнозата за 2020 г. е за близо 18 000 единици средно дневно.

Днес в Плевен бяха представени два варианта на трасе на магистралата, които  са представени детайлно през месец март и на Консултативния съвет към Министерството на регионалното развитие. Това са синият вариант, който преминава на равно разстояние между Плевен и Ловеч, и зеленият вариант, който върви по трасето на съществуващия път І-4.

В резултат на технически, финансов, социално-икономически и екологичен анализ е предложен така наречения „син подобрен вариант“, поясни министър Терзиева, като подчерта, че трасето е симетрично отдалечено от двете големи населени места по направлението – Плевен и Велико Търново, както и между Плевен и Ловеч. То преминава на 15 км от центъра на Плевен и след реализацията на първия етап разстоянието за пътуване между София и Плевен ще се запази същото, а ще бъдат спестени около 15 минути. Основно преимущество пред другия вариант е едновременното обслужване на максимален брой населени места и съкратеното време за пътуване, както и заобикалянето на защитените зони.

„Синият подобрен вариант“ е с дължина 252 км. Индикативният бюджет е 1,47 млрд. лв. без ДДС.

АМ "Хемус"
С пунктир е отбелязано „синьото подобрено трасе“ на АМ „Хемус“

Вече се работи по изготвянето на доклад за Оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на АМ „Хемус“  в участъка Ябланица – Белокопитово. Избран е проектант на 60-километровия участък от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч и вече се работи по идейния проект.  В ход е тръжната процедура за избор на проектант и за участъка от разклона Плевен-Ловеч до Велико Търново /85 км/. Предстои обявяване на процедура за проектиране на третия етап до Белокопитово /110 км/

Изпълнителният директор на Националната комисия „Стратегически инфраструктурни проекти“ инж. Асен Антов информира, че до края на 2014 г. ще бъде направено и публично представяне на идейния проект – точното трасе и вариантите за пътни възли за участъка от Ябланица до разклона Плевен – Ловеч. Министър Терзиева подчерта, че държи на пълната прозрачност при тези публичните обсъждания и се ангажира лично да участва в тях.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...