Акценти
Начало / Общество / В Испания стартира новия си проект Младежки доброволчески център – Долна Митрополия

В Испания стартира новия си проект Младежки доброволчески център – Долна Митрополия

1младежки център

По нов проект започна работа сдружение „Младежки доброволчески център” – Долна Митрополия. Той е свързан с демократичното гражданство и добрите практики между Общините и неправителствения сектор, като на базата на обмен на опит се търсят решения на проблемите на младите хора. . Стартът на проекта беше даден в Испания, където среща си дават представителите на три държави – България, Испания и Италия.

Нашата страна е представена от община Долна Митрополия и сдружение „Младежки Доброволчески Център“.

младежки доброволчески център

Срещата се провежда в Община Las Rozas, която е една от  най-богатите общини около Мадрид, с много ниска младежка безработица – 6-7%. На нея присъства зам.-кметът на общината Йанер Еспадас, представителят на Европейския парламент – Том Морган, и младежкият консул Хуан Руиз.

Проектът, по който започна работа Младежки доброволчески център, е сред най-сложните. Затова в Испания фасилитатор на обучението е един от  най-известните и добри в Европа – Божко Нелкоски от Македония.  Българският представител – Цветина Лучева от училището в Тръстеник, се представя много добре.. „Този тип проекти  са най-високото стъпало в младежките проекти и се определят като „висш пилотаж“ , но Цветина успя да се представи на най-високо европейско ниво, което е отразено и в сертификата, който получи”, подчерта Йордан Христов, председател на сдружението. Полученият сертификат YouthPass  се цени много и е добро попълнение в CV-то на Цветина, тъй като Европейската комисия одобрява не повече от 5-6 такива проекта в цяла Европа за година, подчерта Христов.

Проектът  е приоритетен и за сдружението, заради ефекта от мултиплицирането на резултатите след приключването му. В реализирането му ще се разчита на подкрепата на кмета на Долна Митрополия – Поля Цоновска, заради показания иновативен  подход към решаване на проблеми, а също и заради  добрата й работа с читалищата и НПО сектора в региона

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...