Акценти
Начало / Здравеопазване / В една трета от училищата тоалетните са външни

В една трета от училищата тоалетните са външни

В 39 от общо 117 учебни заведения на територията на Плевенска област тоалетните са разположени на двора. Това се случва основно в малките населени места, където има проблеми с канализацията. В останалите 78 школа децата ходят до тоалетна в сградата на училището, поясни д-р Ани Симеонова от Регионалната здравна инспекция.

По принцип, хигиенни изисквания къде да бъдат разположени санитарните възли няма, важното е да има течаща вода. Ниските температури през зимата и опасността от спукване на тръби обаче водят до това, че само в 19 от всички училища в областта има течаща вода. В студеното време водата се спира и се пуска отново през пролетния сезон. До тогава малчуганите мият ръцете си не в тоалетната, а на чешмите вътре в сградата на училището. През това време тоалетните се чистят с кофите, няма как да накараме ръководствата да пуснат течащата вода, ако има опасност да се спукат тръбите, обяси д-р Симеонова. В 55 училищни тоалетни има топла и студена течаща вода, в 62 водата е само студена.

Данните сочат още, че масово в учебните заведения тоалетните са тип клекало, каквото е и изискването. Това се прави основно с цел улесняване на почистването. Така че с тоалетни чинии се оказва, че са оборудвани само 20 от училищата в област Плевен.

Осигурени са и условия за измиване на ръце на децата с всички хигиенни дезинфекционни средства за почистване и досега не са констатирани нарушения, които да изискват предприемане на действия от страна на здравната инспекция, като например спиране на тоалетната и др. Изискване за това дали сапунът, който се ползва, трябва да е течен или твърд няма, важното е да го има.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...