Акценти
Начало / Култура / В Деня на християнското семейство организират благотворителен концерт за ремонт на плевенски храм

В Деня на християнското семейство организират благотворителен концерт за ремонт на плевенски храм

храм Света Троица

Църковното настоятелство при храм „Света Троица” в Плевен с подкрепата на Община Плевен, женско дружество „Развитие” и читалище „Пробуда – 1990” организират по повод Деня на християнското семейство и на християнската младеж благотворителен концерт. Събраните средства ще са за подпомагане ремонта на храм „Св. Троица”.

Концертът ще се състои на 21 ноември, от 18 часа, в зала „Катя Попова”. В него участие ще вземат художествени колективи от Центъра за работа с деца, балетна школа „Спирит”,  ученици от НУ „Христо Ботев” в Плевен, индивидуални изпълнители.

Ремонтът и реставрацията на стенописите  в църквата започнаха още през 2012 г., когато проф. Григорий Григоров, преподавател по реставрация в Художествената академия и неговият бивш студент Владимир Цветков, работиха по стенописите на северния кораб на храма. Реставрирани са и иконите от иконостаса. Но поради липса на средства работата е спряна. Сега се събират, за да започне работа върху южния кораб и купола. Близо 3 000 лв. са необходими за реставрацията на позлатата на дверите на иконостаса.

храм Света Троица (2)

Храмът „Света Троица” е осветен на 14 май 1912 г. Строителството му продължило 19 години.  Проектът за църквата е дело на градския архитект Гавърда. Строителството е възложено на предприемача от град Трявна Иван Околийски. Във финансирането на строежа се включват Министерството на външните работи и изповеданията, Народното събрание, Окръжният съвет, Градският съвет, Врачанската митрополия, както и плевенското гражданство.  Дълги години след построяването на храма са събирани средства за изографисването му. То започва през  1940 г. след подписан договор със софийския художник Илия Пефев. Стенописите са завършени през 1946 г.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...