Акценти
Начало / Общество / В Деня на Европа напомниха за възможностите за сътрудничество между Румъния и България

В Деня на Европа напомниха за възможностите за сътрудничество между Румъния и България

Ден на отворените врати по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния -България  2007 – 2013 год. се проведе за втора поредна година. Инициативата е по повод Деня на Европа – 9 май, а организатор е Информационното звено по Програмата за трансгранично сътрудничество, което е разположено в Плевен. Тази година събитието е подкрепено и от представители от Кълъраш, Румъния.

На площад „Възраждане” беше разположен павилион, в който беше представена информация относно финансовата подкрепа от страна на ЕС за двете държави. Заинтересованите пък можеха да зададат въпросите си на място и да се срещнат с членове на екипа на информационното звено в Плевен. Инициативата провокира голям интерес, като до обяд павилионът беше посетен от над 200 души, които задаваха своите въпроси, изказваха мнения и коментари, свързани с програмата и региона.

По своето същество Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013 год. е насочена към насърчаване на сътрудничеството между бенефициенти от двете страни-членки с оглед усвояването на европейските фондове на окръжно и областно ниво, попадащи в избираемата област. Като финансира проекти, Програмата се стреми да повиши достъпността в избираемата зона – например чрез ремонт на пътища, да подобри опазването на околната среда и да насърчи икономическото развитие и социалното сближаване.

До момента общо 225 са избраните за финансиране проекти като 121 са договорените. 69 от тях са приключили, а други 52 са в процес на изпълнение. Що се отнася до подадените през 2012 год. проекти от Плевенска област, ръководителят на Информационното звено Емил Манов уточни, че ние се намираме на второ място по брой партньорства след област Русе от всичките девет области, които попадат в избираемата област на Програмата, както и областите София и Варна, които участват със свои представители в различни партньорства.

На територията на област Плевен се изпълняват в партньорство общо 29 проекта, 9 от тях са по приоритетна ос 1 „Достъпност“. От тях пет са в процес на изпълнение и четири са приключили своите дейности. Общият бюджет на партньорите е в размер на 6 315 184 евро.

Три са проектите по приоритетна ос 2 „Околна среда“. От тях два са в процес на изпълнение и един е приключил своите дейности. Един от проектите е съвместен с партньори от областите Видин и Монтана. Общият бюджет на партньорите от област Плевен тук е в размер на 540 831 евро.

Най-голяма част от проектите – 17, са по приоритетна ос 3 „Икономическо и социално развитие”. От тях единадесет са в процес на изпълнение и шест са приключили своите дейности. Три от проектите са в партньорство с област Видин, един – с партньори от област Враца и един в съвместно партньорство областите Видин и Монтана. Общият бюджет на партньорите от област Плевен по приоритетна ос 3 е в размер на 2 618 614 евро.

Стойността на изпълняваните проекти за област Плевен възлиза на общо 9 474 630 евро, уточни Емил Манов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...