Акценти
Начало / Икономика / В Бюрата по труда приемат заявления от родители за осигуряване на детегледачи

В Бюрата по труда приемат заявления от родители за осигуряване на детегледачи

До края на месец февруари родителите на деца до 12-годишна възраст могат да подадат заявления в бюрата по труда за осигуряване на детегледач, за да могат те да се върнат на работа. Детегледачите се осигуряват по проект „Родители в заетост”, който е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз  и подпомага родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот, като същевременно предоставя възможност за заетост на безработни лица за полагане на грижи за отглеждане на деца.

Досега по проекта са осъществени два приема и са одобрени 1 514 родители в страната. Броят на одобрените детегледачи е 2 501, а сключените трудови договори са 1 425.

По време на новия прием право да подават заявления по проекта имат родители на деца от 0 до 12 години.

Родителите, които могат да се възползват от услугата трябва да бъдат от следните групи:

–      Родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, които имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа;

–      Многодетни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, и децата посещават детски ясли/градини, както и училище.

–      Безработни лица, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, или многодетни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище.

Агенцията по заетостта обръща внимание, че тези родители, които дългосрочно ползват отпуск или отсъстват от работа поради отглеждане на дете/деца от 0 до 5 години и имат осигурено работно място, не следва да са се върнали на работа до получаване на одобрение за включване в проекта.

Безработните родители пък трябва да започнат работа в рамките на 4 (четири) месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете.

Максималният срок за получаване на услугата „детегледач” е до 18 месеца или до навършване на 5 или 12 години на детето/децата.

Подборът на детегледачи се извършва от бюрата по труда сред регистрираните безработни лица, като ги насочват за одобрение от родителите.

Заявления от родители ще се приемат до 28 февруари на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната или на имейл: [email protected] (сканирани с подпис или електронно подписани), в работни дни между 8.30 и 17.00 часа.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...