Акценти
Начало / Общество / В Българене вода газят, жадни ходят

В Българене вода газят, жадни ходят

Село Българене, община Левски е едно от населените места в Плевенска област, където водата е в изобилие. От 2013 година обаче от чешмите на част от къщите излиза само въздух.

За негативната ситуация разказва кмета Симеонка Мусакова.

„Проблемът е във водопроводите, които са – каптажен и помпажен. В окаян вид са – eтернитови от 1950 г. По тях се губи над 65 на сто от водата. 1/3 от къщите, които ги снабдява водопровода чрез помпи са без вода по 3-4 дни. Съмненията ни, както и тези на ВиК са, че водата се губи под земята. Водопроводът е положен встрани от пътя София – Русе и тежките камиони като преминават още повече разбиват стария тръбопровод, а водата изтича в земята“, заяви Мусакова. По думите й многократно е сигнализирала за проблема.

„Уведомявали сме с писма, правили сме и подписки, но нищо. Имаме готов проект, който е предаден в Община Левски преди 4-5 години. ВиК казват, че нямат средства. Дружеството чака Община Левски да кандидатства по проект за да отпуснат пари за ремонта. Досега ВиК никога не са извършвали основен ремонт, а само частичен. Последно написахме писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Все още чакаме отговор. Решението е да дойде комисия и определи какво трябва да се направи“, категоричен е кметът на с.Българене Симеонка Мусакова.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...