Акценти
Начало / Общество / Въпросът за агресивните кучета в Плевен отново на дневен ред в Общината

Въпросът за агресивните кучета в Плевен отново на дневен ред в Общината

Въпросът за плащането на данъци за домашните кучета беше част от дневния ред на редовната оперативка на местната администрация в Община Плевен. До него се стигна заради поредицата от сигнали за бездомни и домашни кучета, които нападат плевенчани.

Общината непрекъснато е страна по дела за нахапани от кучета жители на града и се налага да плаща обезщетения. В тази връзка кметът на Плевен Георг Спартански поиска информация от отдел „Екология“ какво се случва с агресивните кучета – прибират ли се, евтаназират ли се… Дори последният сигнал за нахапан плевенчанин е от днес и в този случай става на въпрос за домашен любимец, който се пуска на свобода от собствениците си.

От отдел „Екология“ обясниха, че агресивните кучета се оставят във временния приют, тъй като дори и те намират своите осиновители. Евтаназирането не е предпочитана мярка за справяне с тях, тъй като носи много негативни последици след себе си.

Кметът на Плевен припомни, че в момента няма постоянен приют, който да реши проблемите. Община Плевен е изпратила второ писмо до Министерството на земеделието и храните за предоставяне на сградата на бившата ветеринарна клиника за постоянен приют, но отговор отново няма. Този отговор се очаква вече втора година, тъй като писмо бе изпратено и от предходното ръководство на Общината.

От друга страна Георг Спартански посочи, че малцина плевенчани внасят данък за своите домашни любимци. По негови думи четириногите в Плевен са поне 1000, но единици от тях са регистрирани в Общината. Ако всеки собственик извърши това свое задължение, в общинската хазна ще постъпят поне 20 хил. лв. по негови сметки. По закон ветеринарите са задължени да подават информация за кучетата, които ваксинират и техните собственици, но на практика това не се случва.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...