Акценти
Начало / Култура / Възстановяването на уникалния Храм на Фортуна в античния град Улпия Ескус чака финансиране

Възстановяването на уникалния Храм на Фортуна в античния град Улпия Ескус чака финансиране

Проект за възстановяване на един от основните храмове в древния римски град – Храмът на Фортуна, е разработила доц. д-р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт с музей – София, която от години е ръководител на археологическите разкопки на античното селище Улпия Ескус край плевенското село Гиген. Проектът е одобрен по ОП „Трасгранично сътрудничество”, остава да бъде решено финансирането от българска страна и до месец-два да започне изпълнението му. Проектът е съвместен с Румъния. По думите на археоложката проектът е грандиозен, тъй като с оригинални материали ще бъде възстановен храмът. Над 80% от архитектурата на храма е запазена. Оригиналната статуя на Фортуна се съхранява в Националния археологически  музей, но в проекта е предвидено създаване на точно копие. „Надявам се с помощта на Областната управа в Плевен да бъдат събрани всички паметници, свързани с обекта. Това е нещо наистина грандиозно – когато с оригинални материали се вдига и възстановява един обект”, каза доц. Кабакчиева.

Тя разказа, че Храмът на Фортуна е уникален заради намерения строителен надпис, който съвсем точно датира изграждането му. Построен е само за две години – 190-192 г.след Христа.Любопитното е, че когато по тези земи се приема християнството, храмът не е бил разрушен, а засипан с пръст и затова са съхранени толкова много елементи, допълни доц. Кабакчиева.

Днес тя, с група от 20 доброволци – ученици от 11-те класове на Езиковата гимназия в Плевен, ученици от 10 и 11 клас на Националната гимназия за древни езици и култури – София, представители на на НПО „Дунав ултра” и родители, ще направят пролетно почистване от трева на разкритите  обекти в древния римски град Улпия Ескус. Инициативата е подкрепена от Областна управа, откъдето ще осигурят обяд за доброволците, а от Регионалния исторически музей са закупили ръкавици и инструменти за доброволците.

Тази акция е добър пример за младите хора как чрез доброволчество могат да се поддържат подобни обекти, каквато е практиката в много страни по света, подчерта доц. Кабакчиева. Тя е доволна, че вече са назначени четирима човека за охрана на обекта и се надява, че ще има възможност да бъдат назначени още. Защото най-големият древен град, разкрит в Северна България, се разпростира на 20 хектара държавна земя.

За съжаление под въпрос са тазгодишните археологически разкопки в Улпия Ескус. Доц. Кабакчиева е кандидатствала за отпускане на средства от Министерството на културата, но все още няма отговор. Миналата година също не са били отпуснати средства за разкопки.

А  Улпия Ескус става все по-популярен. Още от месец април започват посещения на групи от чужбина, семейства и единични групи от страната също посещават обекта. Само преди ден група велосипедисти от Швейцария са посетили римския град край Гиген. Целта на НПО „Дунав ултра” е именно да се развива велотуризма по Долния Дунав. Затова е много важно Улпия Ескус да се охранява и поддържа, проктът за възстановяването на Храма на Фортуна да бъде реализиран, защото той предвижда и облагородяване на района.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...