Акценти
Начало / Общество / Възстановка на Бабинден направиха дамите от клуб „Огледало”

Възстановка на Бабинден направиха дамите от клуб „Огледало”

Обичаят Бабинден представиха днес дамите от плевенския клуб „Огледало”. Сърцатите жени, всяка от които е със сериозен бизнес и професия, със завиден актьорски талант направиха възстановка на обичая. Акушерка изроди бебето, после го изкъпа, намаза го с мед и масло, върза му червен конец и го пови. Неотлъчно до нея бдеше свекървата и помагаше. После, както е традицията, другите жени измиха ръцете на бабата акушерка, дариха я с дарове, а после за всички имаше топла пита с мед, печено пиле, сладкиши и разбира се, хубаво червено вино.

Преди 8 години жени с различни професии създават клуб „Огледало”. Решихме да създадохме дамски клуб, в който да се занимаваме с неща, които ни харесвет, но също и  да организираме различни благотворителни инициативи, разказа Мариела Иванова, която е сред учредителките на клуба. Веднъж месечно дамите се събират, като всяка среща има конкретна тема, свързана с красотата, здравословно хранене. Често на срещите се канят интересни личности, провеждат се беседи с психолог, диетолог. Дамите дори си организират кулинарно състезание по модела на популярното „Черешката на тортата” и в продължение на 4 месеца са показали различни национални кухни.

Важна част от дейността на клуб „Огледало” е благотворителността. През годините дамите са организирали много срещи с деца от домове, за да им дарят не само подаръци, но и внимание и топлото. Провеждат с тях различни занимания, за да се почувстват децата значими. Традиция е за големите християнски празници – Коледа и Великден, да даряват храна на социално слаби хора от общината.

Всеки, който смята, че може да се впише в нашата общност и да приеме от сърце благотворителната ни дейност, е добре дошъл, каза Мариела Иванова.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...