Акценти
Начало / Икономика / Биогаз инсталации ще произвеждат интелигентна енергия

Биогаз инсталации ще произвеждат интелигентна енергия

Поредица от информационни срещи стартира Фондация за околна среда и земеделие Никопол, те са по реализацията на проект за възможностите и икономическите ползи за България от построяване на инсталации, които да произвеждат биогаз за електрическа и топлоенергия. Срещата в Плевен е част от мащабния международен проект SUSTAINGAS (Устойчив газ), по който фондацията участва заедно с партньори от Австрия, Германия, Дания, Испания и Полша. Проектът е 3-годишен, на обща стойност 500 хил. евро. Българската фондация е най-малкият партньор, който за трите години ще усвои по различните дейности около 37-38 хил. евро.

Идеята идва от фермерите в Германия, които се занимават с биологично производство, обясни председателят на Управителния съвет на фондацията Албена Симеонова. Те, както и колегите им в Австрия и Испания, които развиват това производство, искат да са независими, да завъртят производството си и да оползотворят отпадъка, който вече става продукт за производство на ток или топло. В Германия, например, има 7 100 инсталации, като 300 от тях работят с продукти от биоземеделието и са създадени около 54 хиляди работни места. От един тон царевица се добиват 200 куб. м биогаз като всъщност, производството е без отпадък, защото дори това, което остава, се ползва за биотор. За производството се използват отпадъци от земеделското производство – слама от зърнени култури, царевица, слънчоглед, отпадъците от резитбата в лозарството и овощарството и от животновъдството. „Това, което най-много ни привлече, е цената – 1 киловат инсталирана мощност от био инсталациите е 2 500 евро, ако АЕЦ Белене бъде построена, 1 киловат ще е 5 000 евро”, обясни Албена Симеонова.

Тя уточни, че всъщност бенефициенти са фермерите, които могат да се сдружат и да ползват една инсталация.

Информационните срещи по проекта вече са минали в по-голямата част от Северна България – в Областните дирекции „Земеделие и гори”, в общинските служби, предстои екипът на фондацията да посети Шумен, Разград, Варна и Добрич. От края на април започват обиколките и в Южна България като това е първата част на проекта. Във втората част предстоят срещи с фермери, потенциални бенефициенти, за да изтъкнат и пред тях предимствата на това да са енергийно независими, децентрализирани и да могат да научат какви са предимствата на подобни инсталации за биогаз.

В заключителната част на проекта SUSTAINGAS ще бъде избрано едно място в държавите – партньори в инициативата, в която ще се направи една демонстрационна инсталация за био биогаз. Това най-вероятно ще е в България или Полша.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...