Акценти
Начало / Общество / Парите на съветниците пак на дневен ред

Парите на съветниците пак на дневен ред

Втора точка от общо 25-те включени в дневния ред на предстоящата в четвъртък, 26 юли, редовна сесия на Общинския съвет в Плевен е свързана с възнаграждението на общинските съветници и на председателя на ОбС. На миналата сесия съветниците бурно реагираха на направените промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, съгласно които от 1 юли 2012 г. на практика се намаляват техните възнаграждения.  С промените възнаграждението на общинските съветници е до 30% от средната брутна заплата в съответната общинска администрация за последния месец от предходната година, при досегашните 60 на сто, а възнаграждението на председателя на Общинския съвет от 1 юли е в размер на 90 на сто от възнаграждението на кмета на община вместо досегашните 100%.

На заседанието съветниците гласуваха за сформиране на временна комисия, която да изработи предложение за изменение и допълнение на правилника за дейността на ОбС и така да се излезе от създалата се ситуация, която някои от съветниците определиха  като унизителна, принизяваща работа им.

След проведено заседание на 12 юли, временната комисията внася за обсъждане предложение, според което месечното възнаграждение на председателя на ОбС да е в размер на 90 на сто от възнаграждението на кмета на Община Плевен. За задълженията си общинските съветници ще получават месечно възнаграждение в размер на 30 на сто от средната брутна заплата в общинска администрация – Плевен за последния месец от предходното тримесечие, считано от 1 юли 2012 г., което е и малката промяна в сравнение с предишното предложение.

Фиксирани са и размерите на глобите, които ще бъдат налагани на съветниците за неоправдано пропускане на заседание на ОбС или комисия, както и за закъснение за заседание или по-ранно напускане без причина.За пропуснато заседание възнаграждението на съветник ще се намалява с 30%, а за отсъствие от заседание на комисия – с 15%. За всяко отсъствие в началото или в края на заседание на ОбС ще се налага глоба в размер на 20% от възнаграждението, а за същото провинение в заседания на комисиите към ОбС възнаграждението ще се намалява с 10 %.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...