Акценти
Начало / Общество / Възможни са краткотрайни повишения на речните нива

Възможни са краткотрайни повишения на речните нива

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) днес в цялата страна ще има валежи от дъжд. Очакваните количества ще са между 5-10 л/кв. В събота от запад отново ще завали. В най-северните райони от страната ще е почти без валежи, а в неделя още сутринта валежите навсякъде ще спрат.

През денонощието от 8 ч. на 17 до 8 ч. на 18 февруари нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води, съобщават от Басейнова дирекция – Плевен.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ за Дунавски басейн са от -72 см до +47 см. Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн днес са възможни краткотрайни повишения на речните нива в басейна.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 19, 20 и 21 февруари ще бъдат около и над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...