Акценти
Начало / Икономика / Възловите пътни участъци с предимство при летните ремонти

Възловите пътни участъци с предимство при летните ремонти

Над 10 млн. лв. е заделила тази година Община Плевен за текущи ремонти, реконструкция и модернизация на уличната мрежа, като с предимство са ремонтите на възлови участъци, за да бъдат намалени предпоставките за произшествия. Това съобщи зам.-кметът инж. Антон Босилков на среща по повод Евопейския ден за пътна безопасност. За предотвратяване на инциденти с пешеходци е предвидено поставянето на пешеходни светофари на невралгични участъци. Такъв светофар вече работи на кръстовището на улиците „Добрич” и „Хемус”, където в определени пикови часове през деня има голям поток от преминаващи през шосето пешеходци.

Специално внимание се обръща на пешеходните пътеки в близост до училища и детски градини. Там където е необходимо, са изградени препятствия за намаляване на скоростта, подчерта инж. Босилков. Предстои и подновяване на пътната маркировка в района на учебните заведения и детските градини. Преди началото на учебната година всички пешеходни пътеки в тези райони трябва да бъдат подновени.

Предвижда се също изграждане на нови близо 10 км велоалеи, които ще свържат квърталите „Дружба”, „Сторгозия”, Девети квартал и жп гарата със съществуващата вече велоалея. Така от всички части на града ще се осигури безопасно придвижване на велосипедисти до зоните за отдих в Кайлъка. Новите алеи  за велосипедисти ще бъдат изградени  по проекта за интегриран градски транспорт по ОП „Регионално развитие 2007-2013“, за който Общината подписа договор за получаване на над 23 млн.лв.

За по-добро регулиране на движението в градска среда ще работи и новоизграденото Звено за градска мобилност.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...