Акценти
Начало / Любопитно / Въведение Богородично – един от най-големите християнски празници

Въведение Богородично – един от най-големите християнски празници

На 21 ноември християнската църква чества въвеждане на Пресвета Богородица в храма или Въведение Богородично. Това е един от най-големите християнски празници и принадлежи към числото на дванадесетте велики празника.

В този ден се почитат, както благочестивите родители на Дева Мария  – Йоаким и Анна, които я въвеждат на тригодишна възраст в йерусалимския храм, така и изпълнението на обета им да посветят Мария на Бог.

С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът Въведение Богородично в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

На този ден се ходи семайно на църква което символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. След посещението в храма, семейството се събира в дома на чаша вино, топла пита и вкусна гозба. Така се чества освен празника Въведение Богородично и здравата връзка помежду им. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта и да благослови дома.

Според поверието, ако на този ден е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото сухо. Ако вали сняг или дъжд, идващата зима ще е снежна, лятото дъждовно, реколтата – богата.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...