Акценти
Начало / Крими / Вчера не беше даден ход на делото срещу шофьора, причинил смъртта на Божидар

Вчера не беше даден ход на делото срещу шофьора, причинил смъртта на Божидар

Заради неявяване по уважителни причини на защитник на обвиняемия, вчера в Районен съд – Плевен не беше даден ход на делото срещу Г.Ц.М. от Плевен, обвинен, че е причинил катастрофа, при която са пострадали три лица, пътници в колата. Инцидентът е станал на 8 декември 2018 г. Обвинителният акт е постъпил в Районен съд Плевен и делото е разпределено на определения съдия-докладчик на 05.05.2020 година, съобщиха днес от пресслужбата на Съда в Плевен.

Междувременно, докато бъде гледано делото за това пътно произшествие, същият шофьор причинява друга катастрофа през месец май тази година, при която загива 17-годишният Божидар от Плевен, а друго момче е с тежки контузии. Вчера приятели и съученици на Божидар организираха протест бдение пред Съдебната палата в Плевен с искане за справедлива присъда.

Младежи скандираха „Справедливост” пред  Съда в Плевен заради загинал при катастрофа техен приятел

Поради въведеното извънредно положение в страната, със заповед на председателя на Районен съд Плевен е преустановено разглеждането в открито съдебно заседание на всички дела, с изключение на изрично посочени в текстове от закона. Гореспоменатото дело не е по текст от закона, за които е предвидено изключението, уточняват от Районен съд – Плевен.

Според разпоредбата на чл.247а, ал.2, т.1 от Наказателно-процесуален кодекс, определеният съдия-докладчик по дело образувано по обвинителен акт, има задължението да го насрочи за разглеждане в съдебно заседание, в двумесечен срок от постъпването му в съда. Конкретното дело е насрочено за разглеждане в съдебно заседание на 10.06.2020 година, което е в срок под един месец от изтичане на извънредното положение в страната. Делото се разглежда в най-кратки срокове и в пълно съответствие с разпоредбите на закона.

Тъй като в провелото се вчера,10.06.2020 година, разпоредително заседание не е даден ход на делото, с оглед неявяването на защитника на обвиняемия, съдът е предложил на страните 30.06., като дата за следващото съдебно заседание, но поради служебна ангажираност на пълномощника на единия от пострадалите, същата е била отхвърлена. Следващото съдебно заседание ще се проведе на 08.07.2020 година от 13:30 часа, като датата е съобразена с ангажираността на страните по делото.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...