Начало / Общество / Втората национална база на скаутите ще е край Плевен

Втората национална база на скаутите ще е край Плевен

След близо 2.5 години ходене по мъките, вече е факт – втората национална база на скаутите ще е край Плевен. Вчера областният управител Иван Новкиришки официално връчи на президента на Организацията на българските скаути – Благой Благоев, акта за дарение на сгради и терен в Бохотската гора.

Решението за това беше взето през януари тази година на заседание на Министерския съвет, когато беше ггласувано на ОБС да бъдат предоставени  две неизползваеми сгради, ползвани преди повече от 20 години от военните и терен от 6 декара за провеждането на международни, национални и регионални скаутски лагери.

Прехвърлянето на собствеността е изключително навременна – това лято националният скаутски лагер с международно участие ще се проведе в Плевен. Тогава ще бъде финалът честването на 100-годишнината от създаването на скаутизма.

Сега пред скаутите стои нелеката задача в оставащите два месеца до август да превърнат полуразрушените сгради в база, а дивата гора наоколо в терен. При връчването на акта областният управител обясни, че разрешително за преустройство има и заяви подкрепата си, за да посрещнат скаутите приятели от страната и чужбина в хубава база.

По решение на Висшия скаутски съвет на областния управител и на неговия заместник – арх. Бойко Балтаков, бяха вързани скаутски връзки, с което и двамата станаха почетни членове на организацията.

Скаутите започнаха облагородяването на терена веднага


Целият висш скаутски съвет, както и много приятели на организацията се включиха в инициативата „Да изчистим България”. Така помогнаха на плевенските скаути в подготовката на терена за предстоящия национален скаутски лагер. Само за няколко часа сакутите събраха внушителна камара с боклуци. В почистването се включи и най-малката скаутка – 1.2-годидишната Александра.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...