Акценти
Начало / Култура / Юлия и Борис се врекоха във вечна вярност пред стотици посетители на „Нощ в музея”

Юлия и Борис се врекоха във вечна вярност пред стотици посетители на „Нощ в музея”

Впечатляващо преживяване за стотиците плевенчани бяха подготвили организаторите на  нощта в Регионалния исторически музей, която се провежда за седма поредна година. Основна атракция беше спектакълът „Сватбите в миналото и днес”.

Посетителите имаха възможност да видят възстановка на средновековна царска сватба, която излъчваше царственост, но и хладина, защото е продуктувана не от любов, а държавническа пресметливост.

В пълен контраст беше представената сватба от плевенско село – пъстра, шумна, и все пак подчинена на традициите, които отново леко изместват любовта на младите пред други сметки.

Спектакълът пренесе публиката и в началото на миналия век, когато гражданите са облекли вече европейските дрехи, но за жалост нравите и традициите все още са патриархални. Затова за забогателия баща е по-важно да намери добра партия за чедото си, защото „пари при пари отиват”.

За да стигнем до днешния ден, когато обичта между двама млади е водещата и единствено определяща, за да има сватба. Щастливите младоженци Юлия и Борис се врекоха във вечна вярност един на друг и скрепиха това с подпис и целувка пред погледа на стотици посетители на „Нощ в музея”.

И както се полага на сватба, а тази вечер те бяха много, макар повечето само за сцена, празникът завърши с хоро, на което се хванаха мнозина.

За хубавия спектакъл се погрижиха артисти от Драматичния театър, общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков, Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”, артисти от Плевенска филхармония.

По време на „Нощ в музея” посетителите имаха възможност да разгледат цялата музейна експозиция. Много интерес предизвика намереното през март тази година  край Къшин монетно съкровище, което за първи път се показва пред посетители. То е едно от най-големите средновековни съкровища, откривани у нас и съдържа 2323 византийски монети от 12 век.

Голям интерес предизвика експозицията на икони, която силно впечатли дори 4-годишната Мануела, която родителите й бяха довели за първи път в музея. Организаторите споделиха, че тази години малките нощни посетители са изненадващо много.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...