Акценти
Начало / Общество / Масово плевенчани излязоха днес да чистят /обновена/

Масово плевенчани излязоха днес да чистят /обновена/

Много плевенчани излязоха днес да почистят междублоковите пространства, паркове и улици. Така те се включиха в иницативата „Да изчистим България за един ден”.

Предварително участие бяха заявили над 1 100 човека, които организираха групи за почистване. Сред тях бяха различни организации, областна и общинска администрации, спортисти и несионерски клубове, Пета механизирана бригада, детски градини и училища.

Към организираните групи се присъединиха отделни граждани, които искаха да помогнат градът и парковете около него да станат по-чисти. Една жена беше намерила локално сметище под един бор  по пътя за „Кайлъка“ и събра два чувала боклуци от там.

На осем пункта в града се раздаваха допълнително ръкавици и чували. Въпреки това граждани споделиха, че недостигат. Но се справяха – изсипваха събрания боклук в контейнерите и отново ползваха чувалите.

Надяваме се, че ще бъде създадена необходимата организация и фирмите по чистота ще извозят своевременно събрания боклук, за да не бъде разпилян отново.

В Тръстеник извозваха боклука с каруци

Кметът на Тръстеник  – Васко Петков организира повече от 200 души за почистването на 12 май. Читалищното ръководство мобилизира децата участници в школите и в проект „На фокус – детето” и ученици от средния курс на училището.

Жители на града от етническите малцинства също активно се включиха в общоградската инициатива. Деца, младежи и възрастни, заедно с председателката на читалищното настоятелство Силвия Диянова, учителката Мариана Петрова, читалищни активисти и служители запретнаха ръкави и захванаха почистването на замърсените райони. Провокирани от тях много жители на града излязоха да почистват пред  домовете си.

Събраните торби с боклуци се извозваха с каруци.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...