Акценти
Начало / На фокус / Връчиха на Симеон Сакскобургготски специален плакет „Плевен помни”

Връчиха на Симеон Сакскобургготски специален плакет „Плевен помни”

НВ Симеон Сакскобургготски стана първият носител на специално създаденият плакет от Община Плевен по повод 140 години от Освобождението на Плевен.

Плакетът връчи кметът Георг Спартански след церемонията по валидиране на пощенски плик и пощенска картичка, която се състоя днес в Регионалния исторически музей в Плевен.

Плакетът изобразява двата символа на Плевен – Мавзолеят и Панорамата, а над техните изображения е изписано мотото на честванията „Плевен помни”.

„Изразявам своята лична и на плевенската общественост благодарност към личния ангажимент на Негово величество и усилията му да отбележим по  достойнство тази годишнина с поредица от емоционални събития”, каза при връчването на плакета кметът Спартански.

Преди това Румен Петков, който е член на Инициативния комитет за отбелязване на 140 години от Плевенската епопея, изтъкна, че НВ Симеон Сакскобургготски е добър приятел на града и е проявявал специален интерес и грижи за развитието на Плевен и региона. „Като човек, кръвно свързан с нашата история, е показвал неведнъж  изчистеното си чувство за патриотизъм и стремежът си то да бъде пренесено през поколенията до нашите деца”, каза Румен Петков и припомни, че неговият дядо – Княз Фердинанд, е човекът, който поставя основите на военно-музейното дело в страната ни  и е инициатор за изграждането на Мавзолея в Плевен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...