Акценти
Начало / Спорт / Волейболът и футболът останаха без общински пари, неподали документи навреме

Волейболът и футболът останаха без общински пари, неподали документи навреме

Повече от час дебатираха съветниците днес как да бъдат разпределени средствата от общинския бюджет, предвидени за финансово подпомагане на спортните клубове в Плевен.Спорът започна още преди четене на предложението на Постоянната комисия по образование, спорт и младежки дейности, тъй като нейният председател Красимир Трифонов  е председател и на един от клубовете, които кандидатстват за общинските пари. Това поставя г-н Трифонов в явен конфликт на интереси, заяви Георг Спартански от БНД. Той беше подкрепен и от Илиян Йончев от БСП, който показа, че е добре запознат с Устава на ГЕРБ и призова колегите си от тази партия да оттеглят Трифонов от председателското място в постоянната комисия.

В последвалите дебати от групата на БНД поискаха да разберат защо три от клубовете с най-многобройна публика – тези по баскетбол, волейбол и футбол, са останали извън списъка за разпределение на общински средства и не е ли това делене на клубовете на наши и ваши. От последвалите обяснения стана ясно, че причината за отпадането на тези клубове е, че не са подали в срок изискваните документи.Тогава Иван Илиев от БНД предложи към списъка от 21 клубове и индивидуални състезатели да бъдат добавени още клубът по баскетбол с 20 000 лв., и с по 10 000 лв. клубовете по волейбол и футбол. Като средствата бъдат осигурени от предвидения оперативен размер.

В крайна сметка съветниците приеха само предложението за отпускане на 20 000 лева на баскетболен клуб „Спартак Плевен”, а  БК „Спартак 1996” и ФК”Спартак 1919” останаха без средства от общинския бюджет за поддръжка на спортната база и за съфинансиране на спортни прояви с национален и международен характер.

Така общата сума на средствата, които тази година Общината отделя за финансово подпомагане на спортните клубове, стана 152 000 лв. и допълнително още 24 000 лв. оперативен резерв. Като  клуб по лека атлетика „Спартак”  получава 18 600 лв., следван от ХК „Шугар” с 15 000 лв., КБИ „Петромакс” – 10 000 лв. , а 15 000 лв. ще получи световният шампион по бокс Детелин Далаклиев. За останалите клубове средствата са между 2 000 и 8 000 лв.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...