Акценти
Начало / Общество / Внасят питане до вътрешния министър и до главния прокурор за случая с парашутистите край Коиловци

Внасят питане до вътрешния министър и до главния прокурор за случая с парашутистите край Коиловци

Депутатът от Коалиция за България Румен Петков и кметът на Коиловци Красимир Иванов ще внесат питане до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и до главния прокурор Борис Велчев с искане за официална информация около случая с приземилите се на 15 октомври край плевенското село чуждоземни парашутисти. Това съобщиха инициаторите за питането пред журналисти в Плевен.

Ще припомним, че вечерта на въпросната дата в нива с люцерна край селото са се приземили двама парашутисти, чакани от черен джип с още трима мъже в него. Двама братя от Коиловци, стопани на нивата, и техен приятел набиха и простреляха четирима от непознатите, които отказали да се идентифицират. Официална информация за инцидента нямаше никъде, а вътрешният министър по-късно обясни, че чужденците са французи, любители на екстремните спортове, които скочили с парашут над Румъния. В тъмното се объркали и се приземили до Коиловци.

По думите на кмета Красимир Иванов, след случилото се в селото цари страх и напрежението е много голямо. Според него не е нормално при такъв инцидент да няма информация, а местните се опасяват от саморазправа от страна на чужденците с братята от селото, които са видели лице в лице определените от вътрешния министър като френски граждани чужденци. След разправата в нивата четирима от петимата чужденци са приети в Спешното отделение в Плевен, после един от тях е освободен. Останалият от групата е минал безпрепятствено през центъра на селото и се е отправил към автобусна спирка на обществения транспорт по линията Плевен – Никопол.

Освен това, Красимир Иванов разказа, че специализираните органи не са правили оглед на мястото в нивата. Самият той, заедно с няколко мъже от селото, намерили в храстите 3 много тежки сака. Единият от тях се отворил и те видели, че в него има превързочни материали и медицинска апаратура. Саковете са занесени в управлението на полицията в Пордим, в останалите два са открити използван парашут, два костюма, екипировка за скално катерене, за гмуркане и др.

“Защо властите мълчат по случая за мен е необяснимо. Време е да се каже истината, за да могат хората в района да се успокоят. Още повече, че местните хора и друг път са виждали в региона странни обекти”, беше категоричен Красимир Иванов.

Много са въпросите, които ще поставим до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и до главния прокурор Борис Велчев с искане за официална информация, каза Румен Петков. На първо място какви процесуално-следствени действия са предприети по идентификация на чужденците, какви са те всъщност. По думите на депутата, чужденците са се ориентирали безпроблемно в тъмното в непознатата местност, а у тях и в джипа е имало джи пи ес с въведени координати.

На второ място ще се пита какви процесуално-следствени действия са предприети на мястото на инцидента, което не е било заградено и изследвано и защо такива действия не е имало веднага.

Не е ясно също какво се прави в момента по идентификацията на чуждите граждани, колко време са били задържани, каква медицинска помощ им е оказана, от кого и защо са освободени. Няма официална информация и за какво е била намерената в саковете техника и апаратура. По думите на депутата, 40 часа след случилото се, французите вече са напуснали България. А след като веднъж вече са влезли безпрепятствено в страната, защо да не се върнат и да потърсят реванш от българските участници в инцидента, които могат да ги разпознаят, попита Румен Петков.

Според него, ключов момент в историята е въпросът със сигурността на региона и на участниците в случилото се, което се дължи на неспособност и неподготвеност на органите на реда. Липсата на информация е практика на сегашното ръководство на МВР, правят се импровизации, за да се покаже, че нещата са под контрол, каза още депутатът от Коалиция за България.

Утре Румен Петков ще посети село Коиловци, за да се срещне с местните хора. Във вторник ще депозира в деловодството на Народното събрание питането по случая с парашутистите край плевенското село. Отговор от вътрешния министър Цветан Цветанов ще чака в деня за парламентарен контрол – петък.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...