Акценти
Начало / Икономика / Внасят коригирания проект за закупуването на нови тролеи за Плевен

Внасят коригирания проект за закупуването на нови тролеи за Плевен

Тролей
 
До края на седмицата коригираният проект за закупуването на 40 нови тролея за Плевен ще бъде внесен в Министерството на финансите и в Министерството на околната среда и водите, информира infopleven Ангел Несторов, управител на Тролейбусен транспорт в града. Несторов се надява след отстраняването на дребните забележки проектът да бъде одобрен в рамките на седмица след внасянето му. Ако това се случи, ще бъде финансиран сключеният договор с чешката компания „Шкода електрик“ за доставка за новите превозни средства за градския транспорт. Те ще са на плевенска територия до 9 месеца след финасирането им. Сумата за Плевен е около 38 млн. лв., тъй като в проекта са включени Варна, Бургас и Стара Загора. Обединената обществена поръчка беше обявена в началото на 2013 г.  
Проектът е надграждане на изпълнявания в момента пилотен за страната проект за интегриран градски транспорт. Затова тролеите ще имат дисплеи за информация на пътниците, GPS, видеокамери и устройства за валидиране на билети, за да може да се интегрират в новата система. Превозните средства ще бъдат енергоспестяващи и ще са оборудвани с помощни дизелови агрегати, така че да могат да се използват и където няма контактни мрежи.
До края на седмицата се очаква Комисията за защита на конкуренцията да разгледа жалбата на фирма, оспорваща обществената поръчка за изграждането на 10 км нова контактна мрежа за тролеите в Плевен, информира още Несторов. Придобивката ще се финансира по проект на ОП“Регионално развитие“ на стойност 8, 1 млн. лв. В него е заложена и сумата от 6, 5 млн. лв., с които ще бъде изградено ново депо за тролеите. 
Новата контактна мрежа ще включва 4 участъка. До края на годината ще започнат дейностите по изграждане й, както и на новото депо, информира още Ангелов.
Снимка: Интернет

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...