Акценти
Начало / Любопитно / Владимир Стоев: За хубавото бариста кафе трябва малко фантазия и много любов

Владимир Стоев: За хубавото бариста кафе трябва малко фантазия и много любов

бариста кафе

Всеки може да си направи сам хубаво кафе, но за хубавото бариста кафе е важно да имаш малко фантазия и много любов. Това сподели бариста мастер Владимир Стоев след демонстрация на своето изкуство в Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” в Плевен.

26-годишният Владимир  е роден в Горна Оряховица, но тънкостите за правене на  бариста кафе е научил в известен бар във Варна. Близо  две години се занимава с това изкуство и вече има свой собствен стил.  Обичам работата си и ще продължа да се занимавам с нея и се надявам да ставам все по-добър, за да радвам все повече хора, сподели Стоев. В приготвянето на кафето той  влага цялата си любов и клиентите му отвръщат със същото.

Мечтата на младия мъж е да създаде свое място, което да насити с положителна енергия и там да предлага своите  усмихнати кафе, които не са за бързо глътване на крак, а за изпитване на истинско удоволствие от ароматната напитка.  Хората да влизат и да излизат с усмивки, кратко обяснява бариста мастера.

бариста кафе (6)

По думите му за създаването на бариста кафе не е задължително да си художник. Всичко зависи от желанието, мотивацията и практиката. Лично той се упражнява върху лист преди да пренесе изображението върху чашата с кафе – така се получава рисунка, направена с грация.

Засега конкуренцията му в страната е малко, тъй като техниката тепърва навлиза тук и малко бармани я прилагат.  „Тук и кафе културата е различна от тази в чужбина. Затова се опитвам да наложа правилните начини за пиене на кафе, правилното време за пиене на тази напитка, за да си изравним стандартите с другите държави”, казва Владимир Стоев.

Според него трите златни правила за пиене на кафе са правилното място, правилният човек, който да го направи и страхотният вкус, за да се насладите на всичко това.

Щастлив е, че когато поднесе напитката, винаги предизвиква широка усмивка у клиентите. Обикновено започват да снимат и трудно се решават да отпият, за да не развалят изображението. Има вече клиенти, които идват с конкретно желание за изображение. Най-често искат да им бъде изписано името. Младият мъж си е направил цяла колекция с шаблони, които улесняват и разнообразяват работата му.

Получава и необичайни предложения. Наскоро на страницата си във Фейсбук получил съобщение от приятел с молба да помага за потушаване на семейна свада. Вложил цялото си старание, изрисувал името на съпругата – Радост, снимал чашата с напитката и със послание я изпратил на Фейсбук страницата на сърдитата съпруга. Ледовете били стопени, но той трябвало все пак допълнително да уточнява, че виртуалната напитка сюрприз е поръчана специално за сърдитата Радост.

бариста кафе (7)

IMG_2491

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...