Акценти
Начало / Крими / ВКС потвърди – 10 години затвор за плевенчанин за опит за убийство и палеж

ВКС потвърди – 10 години затвор за плевенчанин за опит за убийство и палеж

Върховен касационен съд потвърди осъдителната присъда постановена от  Окръжен съд – гр. Плевен, с която на Трифон Й. е наложено най- тежко наказание – 10 години лишаване от свобода, за опит за убийство и палеж на недвижим имот.

Присъдата е постановена по внесен от страна на Окръжна прокуратура – гр. Плевен обвинителен акт срещу Трифон Й. за това, че на 02.02.2013г. в околностите на гр. Плевен, в местността „Кожухарска чешма“, в съучастие с неустановено по делото лице направил опит да умишлено да умъртви Емил И., като опитът останал недовършен поради независещи от дееца причини. Преди това запалил вилата на Емил И., която е на стойност 15 240 лв.

Осъденият Трифон Й. живеел при фактическо брачно съжителство с дъщерята на пострадалия. От това съжителство им се родило дете. Трифон Й. се държал много лошо с фактическата си съпруга – нанасял й системни побои и я тормозел психически.  Жената не издържала на постоянното насилие и го напуснала заедно с детето, като отишла да живее при баща си – пострадалия Емил И. Това станало повод агресията на осъдения да се насочи и към роднините на жена му. Той често посещавал вилата, в която те живеели, отправял обиди и заплахи. Това принудило пострадалия Емил И., дъщеря му и внучето да се преместят да живеят в друга къща в същата вилна местност.

На 02.02.2013г късно през нощта., осъденият Трифон И., ядосан от това, че жена му отказва да се върне да живее при него отива в местността „Кожухарска чешма“, край гр. Плевен и заплава вилата, собственост на пострадалия Емил И. По това време той пребивавал вече в другия имот наблизо. Това му позволило да чуе кучешки лай и решил да отиде да провери какво става. Когато приближил до собствения си имот видял, че във вътрешността на постройката горят пламъци. Тогава осъденият Трифон И. го нападнал с брадва и двамата се сборичкали. Пострадалият успял да избие брадвата от ръката на нападателя, но тогава получил силен удар в откъм гърба от друго, неустановено лице. Емил И. паднал на земята, като двамата продължили да му нанасят удари. След това го хванали под мишниците, вкарали го във вътрешността на горящата постройка и затворили вратата. След това осъдения Трифон И. минал покрай прозореца и през него хвърлил в горящата стая при пострадалия туба със запалителна течност. От своя страна пострадалият събрал силите си, опитал се с подръчни средства да загаси огъня, но след като не успял излязъл през един от прозорците на постройката.

Осъденият е задържан под стража и наложената присъда е приведена в изпълнение.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...