Акценти
Начало / Култура / Вицепремиер, посланици и депутати се очакват за честването 140 години от боевете край Горни Дъбник

Вицепремиер, посланици и депутати се очакват за честването 140 години от боевете край Горни Дъбник

140 години от боевете край с. Горни Дъбник в Руско-турската освободителна война се навършват през настоящия месец. По този повод на 24 октомври 2017 г. от 10:30 часа в парк „Лавров” пред параклиса „Св. Георги Победоносец” ще се проведе тържествено честване. В памет на загиналите герои ще бъде отслужена панихида.

Инициативата на Кметство с.Горни Дъбник е под патронажа на Красимир Каракачанов – вицепремиер и министър на отбраната на Република България и със съдействието на Община Долни Дъбник.

Очаква се на честването да присъстват посланиците в България на Русия и Финландия, Генерален консул на Руската Федерация в Русе, всички депутати от 15-ти многомандатен плевенски избирателен район, областния управител на Плевен, кмета на Община Плевен, представители на държавни и общински институции, общественици, представители на бизнеса от региона.

Кметът на с.Горни Дъбник – инж. Николина Горанова, кани всички граждани да се присъединят и за пореден път да почетат паметта на загиналите в героичните битки.

На 24 октомври 1877 г. гарнизонът на Горни Дъбник е разгромен, като бригадният командир /в турската армия съответства ферик-паша/ Ахмед Хивзи паша предава сабята си на генерал Гурко. Убити и ранени са около 1 500 турски войници, пленени са 2 289 войници, 1 полково знаме, 4 далекобойни оръдия /Крупови/ и огромно количество пушки и патрони. Руските загуби са изчислени над 3 500 убити и ранени, включително генерал-майор Василий Николаевич Лавров – командир на Лейбгвардейски финландски полк. Превземането на Горни Дъбник е началото на края на Осман паша. Постигната е пълна блокада на Плевенския гарнизон, с което е прекъсната снабдителната и комуникационна му линия с главното турско командване. Осман паша ще издържи под обсада още един месец и ще се предаде.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...