Начало / Последни новини / Вицепремиер и дипломати доброволци в Маратона на приятелството в Плевен

Вицепремиер и дипломати доброволци в Маратона на приятелството в Плевен

Стартът на осмия Маратона на приятелството ще бъде даден на 22 май 2022 на централния площад в Плевен. Състезанието за поредна година ще привлече над 400 участници на възраст до 85 години от различни държави, сред които Великобритания, Испания, Индия, Канада, Румъния, САЩ, Сирия, Украйна и Ямайка.

Стартът ще бъде разположен в близост до емблематичния за града мавзолей-параклис „Свети Георги Победоносец“.

Маратонът в Плевен е спортно събитие, което популяризира както активния начин на живот, така и благотворителността. Мотото на тазгодишното издание е „Бягаме в Плевен в подкрепа на деца с интелектуални затруднения“.

Освен за развитието на благотворителността, Маратонът на приятелството работи и за насърчаване на доброволчеството.

Вицепремиерът по регионално развитие и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, дипломатът от британското посолство Оливър Патен са сред доброволците, които ще се включат със семействата си в помощ на участниците.

Тези, които не са успели да се регистрират досега, ще имат възможност да го направят на място на 21 май за дългите дистанции, както и в деня на събитието за 3-километровия крос „Аз мога“, както и Fun Run Kids. 

Програмата

Дисциплините, в които ще се включат над 400-те участници в тазгодишното издание на Маратона на приятелството са  класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,55 км), 10 км, 3-километров безплатен масов крос „Аз мога“ и Fun Run Kids – детско бягане с безплатна регистрация. Основният старт за дългите дистанции (маратон и полумаратон) ще бъде даден точно в 9 часа, за 10 км и щафета – в 9:05 ч., а всички, които се включат в бягането на 3 километра, ще потеглят в 9:07 ч. От 9:25 ч. пък ще започнат отделните стартове според възрастовата група за децата, които участват във Fun Run Kids. Освен състезателна част, събитието ще предложи и забавна програма на централния площад в Плевен. От 10:45 до 13:30 ч. на зелените площи около старт-финала ще се проведат и игрите „Парк+“. Те са отворени за всички желаещи и ще включват йога, федербал, тенис, мини-волейбол, уроци по танци и други занимания. На сцената пък ще бъдат представени демонстрации със спортни клубове и културно-музикална програма.

Доброволци

Интересно за тазгодишното издание е, че привлича още повече хора, които ще помогнат с безвъзмездния си труд. Сред тях са много ученици, пенсионери и други хора от Плевен и страната, голяма група доброволци от Румъния, представители на румънското посолство, както и вицепремиерът по регионално развитие и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов и дипломатът от британското посолство Оливър Патен. „Имаше една много хубава българска песен, в която се пееше – ако си дал на някого нещо от себе си, не си живял напразно. Затова и никога не съм пестил време, енергия и сили, когато мога да помогна. А участието в маратон с благородна цел като този в Плевен е не само привилегия, но и удоволствие. Затова всяка година се включваме в него с моето семейство“, каза министър Караджов, който реши да подкрепи организаторите, доброволствайки заедно с цялото си семейство. „Силни сме, обединени за една добра социална кауза и за още по-добър живот на цялата общност“, добави по повод доброволчеството основният организатор на маратона – Станимира Георгиева от „Айс-Оупън“.

Всички участници и решилите да направят дарение ще подкрепят инициатива на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения – гр. Плевен. По този начин ще бъдат осигурени материали за изграждането на арт терапевтичен кът за работа с глина към Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания – гр. Плевен. Всеки, който пожелае да подкрепи каузата, може да го направи с дарение от уебсайта на събитието – https://plevenmarathon.com/cause/.

Осмият маратон в Плевен се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...