Акценти
Начало / Икономика / Венцислав Върбанов: Оптимист съм за бъдещето на селското ни стопанство

Венцислав Върбанов: Оптимист съм за бъдещето на селското ни стопанство

„Въпреки трудностите и предстачната обстановка съм оптимист за бъдещето на родното селско стопанство”, така коментира народният представител Венцислав Върбанов ситуацията в момента сред земеделските производители. Той обясни позицията си с факта, че в новия програмен период бюджетът за земеделските производители е завишен с 2.6 милиарда евро. „Надявам се, че ще бъдат разпределени по-гъвкаво. Защото само по този начин може да име реален ефект от тяхното усвояване”, каза още депутатът.

На проведена на 15 февруари среща при министър-председателя Бойко Борисов стана ясно, че ще бъдат изплатени субсидиите на земеделските производители за единица площ. Очаква се още във вторник или най-късно в сряда средствата да бъдат по сметките им, потвърди министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Въпреки обещанията, Националната асоциация на зърнопроизводителите продължава подготовката на протеста, насрочен за 20 февруари, заради неизплатените европейски субсидии за общо 1 млрд. лева. По този повод Върбанов заяви, че подкрепя протестите, макар че според него не е уместно политиците да се намесват. „Аз съм категоричен, че земеделските стопани са прави. Участвах в националната среща, организирана от Асоциацията на земеделските производители, и според мен производителите коректно изложиха исканията си, които са абсолютно справедливи”, беше категоричен депутатът.

Той заяви, че даже чисто политически не може да си обясни защо се е стигнало до това положение, още повече, че 5-6 месеца преди изборите да не се спази едно от задълженията и обещанията към производителите по такъв начин, значи абсолютно отблъскване на сериозна маса гласоподаватели. На въпрос дали това е липса на държавна политика, Венцислав Върбанов отговори, че всяко правителство има своя визия за водене на една или друга политика и е много лесно да се критикува отстрани. „Да, аз имам по-друга визия, но в крайна сметка има някаква даденост и факти и те са такива, каквито са”, допълни народният представител.

Според него, възможностите българското земеделие да стане конкурентно на европейското в момента са минимални. „В България в селското стопанство се разви само един сектор – зърнопроизводството, и това е показателно, че има нещо сбъркано през годините. Няма страна, която да прави модерно земеделие и да има силен земеделски бизнес без държавата да е основен фактор”, каза още Върбанов. По думите му, първо трябва да бъдат стимулирани хората, занимаващи се с един или друг сектор, защото в повечето страни производството на селскостопанска продукция е субсидирано и това е държавна политика.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...