Акценти
Начало / Култура / Вдигат „Вълшебната завеса” за два дни в Плевен

Вдигат „Вълшебната завеса” за два дни в Плевен

На  7 и 8 май Плевен за осми път ще бъде домакин на Детските театрални празници „Вълшебната завеса”. На сцената в зала „Катя Попова” ще бъдат представени четири спектакъла,  участвали в 14-ия Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса” – Търговище.

Детските театрални празници в Плевен ще открие  Държавен драматичен театър – Търговище  с пиесата „Полудели приказки” по Джани Родари на режисьора Александър Илинденов. Спектакълът ще пренесе зрителите в един по-красив свят, където има само добри хора, чисти и прозрачни като кристалния Джакомо.

След приказния свят на Родари ще започне „Пеперудена магия” на куклен театър „Дани и Деси” от Хасково. Образователният спектакъл по приказката на Мая Дългъчева разказва за красотата и свободата чрез главния герой – малката гъсеница.

И тази година „Вълшебната завеса” ще има представление на открито. Този път за малки и големи ще бъде представен невербалният атракционен спектакъл „Нашествието на клоуните”  на „ЖАР театър” – София и Фондация „Артист” – София. Представлението ще е на 8 май пред зала „Катя Попова” и в него участват млади актьори от Испания, Германия, Франция, Унгария и Словения. . Децата и клоуните заедно създават един свят на приятелството и красотата, а техни желани гости стават атрактивни карнавални персонажи, които внасят красота и колорит в общото веселие .

Вълшебната завеса  в Плевен   ще  се  спусне с  „Изгубеният ключ” на Държавен куклен театър Видин . Постановка, сценография и костюми – Магдалена Митева . Спектакълът е носител на „Икар” за индивидуално постижение в областта на кукленото изкуство за сценарии, режисура и сценография.

Детските театрални празници се организират от обществен фонд „Читалища” с подкрепата на Община Плевен.

П Р О Г Р А М А

На Детски театрални празници

„ВЪЛШЕБНАТА ЗАВЕСА” – Плевен’2013

зала „Катя Попова”

7 май /вторник/

13.30  часа

„Полудели приказки” по Джани Родари – Държавен драматичен театър –  Търговище     – 50 мин.

15.30 часа

„Пеперудена магия” – Куклен театър „Дани и Деси” – Хасково  –  40  мин.

8 май /сряда/

13.30 часа

„Нашествието на клоуните” – „ЖАР театър” – София и Фондация „АРТИСТ” – София –  30 мин.

14.30 часа

„Изгубеният ключ” – Държавен куклен театър Видин- 45 мин.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...