Акценти
Начало / Здравеопазване / Васко Кръпката ще пее благотворително в Плевен за деца с рядка болест

Васко Кръпката ще пее благотворително в Плевен за деца с рядка болест

Васко Кръпката
Снимка: интернет

Васко Кръпката, Спенс и група Ice Cream ще участват в благотворителни концерти в Плевен, средствата от които ще бъдат дарени за лечението на пет деца с рядкото заболяване мукополизахаридоза. Към благородната кауза ще се присъединят и плевенските групи Taking Heed и „Криминале”.

Благотворителните концерти ще са на 1 октомври в ресторант „Воденицата“ и на 3 октомври в бар „Камелия“, а билети за тях ще се продават днес, 28 септември, между 11 и 16 часа пред сградата на МОЛ – Плевен.

Организатор на инициативата е Асоциацията на студентите по медицина в България – клон Плевен. Това е една от най-големите младежки неправителствени организации в страната. В нея членуват над 2500 студенти по медицина от цялата страна.

Мукополизахаридозите (МПЗ) са група наследствени болести, при които в резултат на ензимен дефицит се стига до натрупване в клетките на неразградени мукополизахариди. Това води до увреждане на всички жизнено важни органи – сърце, черен дроб, слезка, слуха, зрението, зъбите, кожата, появяват се ставни изменения и в много случаи се засяга централната нервна система. За съжаление, ензимозаместващата терапия, която се провежда всяка седмица, не може да помогне особено на ставните проблеми, които възникват при децата.

С благотворителните концерти искаме да наберем средства за провеждане на физиотерапия на тези пет деца, обясни Елица Гьокова, председател на  АСМБ – Плевен.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...