Акценти
Начало / Здравеопазване / Варицелата е увеличила почти двойно заразната заболяемост през миналата година

Варицелата е увеличила почти двойно заразната заболяемост през миналата година

РЗИ Плевен

2 744 случая на заразни заболявания са регистрирали в РЗИ – Плевен през миналата година, което е близо двукратно увеличение на заболяемостта в сравнение с 2012  година. Причина за това е епидемичният подем на варицелата, обясни епидемиологът д-р Бонеслав Бонев.

Относителният дял на варицелата сред другите заразни заболявания е най.висок – малко над 81%, следван от този на ентероколитите – 6.3% и скарлатината – 3,6%.

През миналата година в област Плевен са регистрирани два смъртни случая на болни от туберкулоза. Толкава са били и през предходната 2012 г.

С най-висока обща заразна и паразитна заболяемост в област Плевен са общините Плевен, Долни Дъбник  и Долна Митрополия, като последните две общини имат най-много регистрирани случаи на чревни инфекции. С най-ниска взаболяемост са общините Левски и Червен бряг.

През 2013 г. епидемиолозите отчитат близо пет пъти намаляване на заболяемостта от вирусен хепатит тип А, след значителния подем при това заболяване през 2011 г., който продължи и през 2012 г.  Но има 10 нови случая на хепатит С, срещу 5 за предходната година. От проведените епидемиологични проучвания се установи, че няма данни инфекцията да е свързана с медицинско обслужване на заболелите, каза д-р Бонев..

През 2013г. заболяемостта от СПИН се задържа на достигнатото ниско ниво от 2012г.- 11  случая, срещу  13 за предходната година. Регистрирани са 8 случая на сифилис, 4 от които в община Плевен, както и 3 случай на ХИВ.

През 2013г. не са регистрирани  епидемични взривове.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...