Акценти
Начало / Общество / Варианти на протестни действия предложиха плевенчани днес

Варианти на протестни действия предложиха плевенчани днес

Различни варианти на изразяване на гражданска позиция против енергийните монополи предложиха на поредния протест събралите се днес на централния площад в Плевен около хиляда души.

От предложения за организиране на подписка за изгонване от страната на разпределителните дружества до такива за конкретни крайни действия и искане за организиране на референдум по повод цената на тока и образуването й варираха предложенията на плевенчани. На трибуната на централния площад „Възраждане” думата взимаха тези, които желаеха да споделят своите перипетии с енергоразпределителните дружества, както и да дадат идея за по-нататъшни действия.

„Няма да спираме с протестите, докато не ги изгоним – дали всеки ден, дали всяка седмица, ще се събираме някъде! И ако до изборите те не са си заминали, ние ще искаме референдум с изборите и на него ще кажем „Не!” на всички монополи”, сподели на микрофона плевенчанка. Тя беше категорична, че българите трябва да вземат нещата в свои ръце и призова протестиращите да не разчитат на Русия или Америка. „Ние сме българи, ние сме най-твърдата нация. Трябва да спрем да мислим всеки за себе си и да разберем, че само заедно ще победим всички мутри в тази държава, всички лъжци и всички крадци!”, каза още тя.

Пенсионерът Валентин Генов пък изрази пред медиите недоумението си как е възможно за нулев разход на енергия през декември да има фактура за 3.86 лв. „Нека ми обяснят! Аз не съм учил много, но от смятането в отделенията знам, че 1 милион по нула е равно на нула, а нула по нула е съвсем нула, но те ми взимат 3.86 лв.!”. Мъжът каза, че е платил все пак сметката и, макар и трудно, е подал жалба. Той уточни, че сметката е калкулирана за имот, който изобщо не се ползва.

Друг от протестиращите пък оневини разпределителните дружества като заяви, че българите сами сме виновни за положението си, защото не сме единни и не взимаме пример от масовостта и организираността на гърците например. „Така – само с приказки и цитати, ще теглим цял живот!”.

Протестиращите решиха на следващото събиране да поканят да присъстват представители на всички политически сили, които да обяснят има ли и кой е виновен за положението със сметките за ток. Решиха да поканят още и представител на ЧЕЗ, както и на местната администрация.

Протестът днес спонтанно премина в шествие на хората по пешеходната зона, като намерението беше да стигнат до жп гарата.

Следващият – четвърти, граждански протест срещу високите сметки за ток, монопола на енергоразпределителните дружества и липсата на държавна политика в тази сфера беше насрочен по общо решение за вторник, 19 февруари, от 17.00 часа на площад „Възраждане” в Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...