Акценти
Начало / Култура / Ваня Делийска: „Звъника” е отдаване

Ваня Делийска: „Звъника” е отдаване

IMG_5658 Ваня Делийска

Хор „Звъника” към Центъра за работа с деца през този месец навършва 30 години от създаването си. Първата  публична изява на хора е на 12 декември 1984 г. на сцената на читалище „Съгласие”.

„Това е достойна годишнина, защото в момента в България има само четири или пет смесени детски хорове и един от тях е хор „Звъника” в Плевен. Искам да  благодаря на тези стотици момичета и мочета, които бяха част от магията  „Звъника”. Защото тя се случи по една единствена причина – техният творчески дух и ентусиазъм да запазят и обогатят създаденото”, това сподели художественият ръководител и създател на хора Ваня Делийска.

Тя с гордост казва, че не може да изненада любителите на статистиката с впечатляващо висока цифра на деца, пели в хора през тези 30 години. „Веднъж дошло дете в „Звъника”, то остава по 10-15 години. В „Звъника” не можем да говорим за преминаване, в „Звъника” можем да говорим за отдаване”, казва Делийска.

Тя  не се притеснява да каже, че децата на „Звъника” са много различни. „Те са несравнимо различни и това определение съм го чувала много пъти през годините не само в България, а и след многото ни участия в големи задгранични фестивали и конкурси. Един път заразени да бъдат на сцената и да бъдат аплодирани, защото  са можещи, кара децата да останат верни на каузата „Звъника”, разказва диригентката.

Делийска и нейните хористи имат своя малък оазис, както наричат скромната си репетиционна. Там те се учат, че трябва много труд, за да застанеш на сцената, че трябва да си почтен първо спрямо себе си, за да те уважават другите, че трябва да умееш първо да дадеш и след това да искаш. И друго  казва Делийска на своите деца – че в днешно време, скромността е качество единствено за неможещите. А в „Звъника” моженето е много.

За празничните прояви по повод 30-та годишнина ще дойдат бивши хористи от цяла България – Варна, София, Пловдив, ще дойдат от чужбина, за да застанат на сцената редом със сегашните малки хористи на „Звъника”. Много от тях са свързали успешно живота си със световните сцени. Публиката ще може да ги види в концерта „Солистите на „Звъника” на 22 декември от 18 часа в зала „Катя Попова”.

А всички  бивши и настоящи хористи ще бъдат заедно в Гала концерта „30 години „Звъника” в Драматичния театър на 23 декември.

„Всички те са отдали детството си на хор „Звъника”, затова не веднъж съм казвала, че тръгвайки си от него като абитуриенти, трябва да получават поне една значка, която да е знак на благодарност, че са дали толкова много за град Плевен”, пак припомни  идеята си Ваня Делийска.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...