Начало / Общество / Вандали подпалиха братската могила при село Гривица

Вандали подпалиха братската могила при село Гривица

Във вторник вандали са подпалили братската могила – гробница, издигната край Гривица в памет  на загиналите руски и румънски воини в боевете на 8 юли 1877 г. Огънят напълно е унищожил красивите храсти, които повече от половин век ограждат могилата. Директорът на Военноисторическите музеи в Плевен – доц. Милко Аспарухов е категоричен, че става въпрос за умишлено действие.

Той подчерта, че нанасените щети са големи не само в материално измерение, а и от гледна точка на безогледното посегателство върху историята на България.

„За съжаление подобно вандалско отношение към военноисторическите паметници и музеи стана ежедневен проблем за нас”, добави Аспарухов. Безскруполни любители на високите скорости и екстремни преживявания са превърнали стълбите към Скобелевия парк в трасе за гонки с АТВ-та и бъгита. В  резултат стъпалата към главната алея на Панорамата са изпочупени. „Правихме им ремонт преди месец, но от него сега няма и следа. А у туристите остава впечатлението, че общината и ръководството на ВИМ не полагат достатъчно грижи”, коментира Милко Аспарухов.

Непрекъснати са и вандалските набези върху оградата от щикове на къща музей „Цар Александър ІІ Освободител”, въпреки че е в центъра на града. На месец се унищожават по 70-80 щика, а цената само на един е 7.20 лв. От ВИМ се стремят бързо да възстановяват счупеното, за да останат незабелязани за посетителите нанесените поражения.

Директорът на ВИМ апелира към всички институции, които отговарят за поддържането на реда, да проявят повече заинтересованост, за да се съхранят тези паметници – символ на нашата свобода. Посегателството срещу военноисторическите паметници е посегателство срещу държавността в България и е крайно време да се вземат адекватни мерки, заяви Аспарухов.

На снимката: Опожарената могила-гробница край село Гривица

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...