Акценти
Начало / Култура / Ваксинират дивите хищници в Плевенско срещу бяс

Ваксинират дивите хищници в Плевенско срещу бяс

лисица

Ваксинацията на лисиците (чрез ваксинални примамки) ще се пуска от самолети, като ще се обхване територията на Плевенска област, информират от пресцентъра на Областна администрация. Летищата, от които ще излитат самолетите, са извън областта.

Предстои да се свика заседание на Областната епизоотична комисия, на което да се представи информация за целите на Програмата за орална ваксинация на лисиците срещу бяс и необходимостта от вземането и изпращането на проби за контрол върху ефективността на процеса.  Предложението е то да се проведе 14 май.

От 23 април на Българската агенция по безопасност на храните стартира пролетния етап на ваксинацията по въздух срещу бяс при дивите хищници.

Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче те да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...