Акценти
Начало / Здравеопазване / Важно! Променят терапията на диабетици заради липсващи инсулини

Важно! Променят терапията на диабетици заради липсващи инсулини

инсулинВ Националната здравноосигурителна каса е получено писмо от председателя на Управителния съвет на Национална пациентска организация – д-р Станимир Хасърджиев, в което той сигнализира за липса в аптечната мрежа на три вида човешки инсулини. Това съобщават  от пресцентъра на НЗОК.

Фирмата производител, също с писмо, е уведомила НЗОК за недостиг на пазара в Република България на Insuman (рекомбинантен човешки инсулин), поради възникнал производствен проблем. Възстановяването на нормалната доставка се очаква да бъде през м. юли 2015 г. В тази връзка общопрактикуващите лекари и ендокринолозите – договорни партньори на институцията, следва да информират пациентите си, които се лекуват с една от трите форми на продукта – Insuman 100 IU/ml, Insuman Comb 25 IU/ml и Insuman Rapid 100 IU/ml, за временната липса на лекарството и за необходимостта да бъдат променени терапиите им. Здравноосигурените, които са започнали терапевтичен курс с цитираните лекарствени продукти, трябва да се обърнат към лекуващия лекар – ендокринолог за терапевтична алтернатива. Лекарите трябва да изберат най-подходящото лечение с човешки инсулини, предлагани от други две фирми производителки, така че да не се влоши качеството на живот на диабетно болните.
Днес – 7 април НЗОК, чрез районните здравноосигурителни каси, информира договорните си партньори – изпълнителите на медицинска помощ и аптеките, за възникналия проблем и за възможностите за неговото разрешаване в полза на пациентите.

Национална пациентска организация се ангажира своевременно да уведоми пациентите за належащите промени в тяхното лечение.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...