Акценти
Начало / Икономика / Бюджет 2018 на Община Плевен – изграден върху реални цифри, а не на свръх очакване

Бюджет 2018 на Община Плевен – изграден върху реални цифри, а не на свръх очакване

Консервативен е новият бюджет на Община Плевене, изграден върху реални цифри, а не на свръх очакване. Така в едно изречение кметът Георг Спартански определи какъв е бюджет 2018 на Община Плевен, който снощи беше предложен за обществено обсъждане и предстои да бъде гласуван от общинските съветници. Преди да представи конкретните цифри, кметът отбеляза, че все още „ножицата между административни възможности и обществени очаквания е широко отворена” и ще трябват години, за да бъде затворена и да се доближат финансовите възможности на общините да удовлетворяват по-голям обем от очаквания на гражданите. Все пак Спартански отбеляза, че „вървим напред, но не със стъпките, които искаме”.

В Бюджет 2018 се запазва обемът на финансираните дейности, както  и на предоставяните на населението публични услуги. Общият му размер е  87 472 126 лв., като по-голямата част от него – 52 872 216 лв., са средства от държавата, а собствените приходи са 34 599 910 лв.

От държавния бюджет за капиталови разходи са предвидени близо  1.5 млн. лева. Спартански коментира, че това означава средно около 10 лв. на жител на общината и даде за пример, че за асфалтирането на 1 кв.м улица са нужни средно около 70 лв. Така че с предвидените от собствени приходи още около 3 млн. лв. за капиталови разходи и през тази година Община Плевен няма да може да изпълни всички очаквания на гражданите за ремонт на улици. Стана ясно, че вече има списък със заявки на граждани за ремонт на улици, които не са предвидени в бюджета за тази година, като нужните средства за тях са за над 2 млн.лв.

Заложените приходи от имуществени и други данъци е 15 455 000 лева, като най-голям е делът на данък върху недвижимите имоти – 8 100 000 лева. От данък върху превозните средства са заложени приходи в размер на 4 000 000 лева. Данък при придобиване на имущества по дарение и възмезден начин – 3 000 000 лева разчетени за 2018 година.

Планираните неданъчни приходи са в размер на 13 496 300 лева. От тях малко под 10 млн. лв. са приходите от общински такси.

По отношение на разходите кметът коментира, че Община Плевен вече няколко пъти през изминалата година попада в групата на общините с най-добро финансово състояние, което е точен показател за разумни разходи на базата на приходите. Традиционно най-голям е размерът на разходите за образование –  близо 35 млн.лв., за култура са отделени малко под 3 млн. лв.

Засега не са заложени средства за ремонт на четири важни обекта в общината, акцентира кметът Георг Спартански. Това са Автогара Плевен, за чийто ремонт ще са нужни около 1.5 млн. лв., изграждане на приют за кучета – около 1 млн.лв., основен ремонт на участъка между пл. „Свобода” и театралния площад – около 2 млн.лв., и третият обект е изграждането на скейт парка в района на Балаклия.

Спартански обясни, че за ремонта на Автогарата има принципен разговор за отпускане на нисколихвен кредит от фонд „Джесика”. За другите обекти обаче вариантите са или собствени приходи, или кредит. В момента Общината няма големи кредити за погасяване и финансовото й положение е такова, че може да си позволи инвестиционен заем за няколко милиона лева при строг контрол на разходването му, заяви Спартански.

За бюджетът за кметствата в общината Спартански посочи, че за първа година те са определени на база на натурални показатели, за да се избегне субективизъм. Сред тези показатели са брой жители и дължина на улична мрежа. Общо бюджетът за кметствата тази година е с близо четвърт милион лева повече.

Спартански завърши представянето на бюджета с апел да пазим и да не рушим създаденото, защото това е по-евтино, по-интелигентно и по-умно и така общите ни пари ще отиват за подобряване на инфраструктурата, а не за разчистване след вандали.

Надявам се, че след една година градът ни ще изглежда още малко по-добре, отколкото е сега, завърши кметът Георг Спартански представянето на новия общински бюджет.

Председателят на Общинския съвет Мартин Митев допълни, че приветства факта, че бюджетът е стъпил на здрава основа и не вижда в него надценяване на възможностите. „Това е един възможен бюджет. Няма да има ощетени сектори, но неизпълнени очаквания ще има”, каза Митев.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...