Акценти
Начало / Любопитно / Българският просветен деец Найден Геров е роден на 23 февруари

Българският просветен деец Найден Геров е роден на 23 февруари

НАЙДЕН-ГЕРОВ

Найден Геров – български писател, общественик, просветен деец, езиковед и фолклорист, е роден в Копривщица на 23 февруари 1823 година. Първо посещава килийното училище, където баща му Геро Добревич Мушек е учител, а след това гръцко училище в Пловдив и се връща отново в Копривщица, където е ученик на Неофит Рилски. По негово настояване Геров заминава за Одеса през 1839 година, където шест години по-късно завършва Ришельовския лицей. По време на ученето си там Найден Геров издава книги, сред които „Няколко думи за превода на математическата география“, „Начала на християнското учение“ и поемата „Стоян и Рада“.

След като приема руско гражданство, Геров се завръща в Копривщица, където открива и преподава в двускласното училище, наречено по негова инициатива „Св. Св. Кирил и Методий“. Негова е и инициативата на 11 май 1851 година в Епархийното училище в Пловдив, носещо същото име, да се организира празник на братята Кирил и Методий. Шест години по-късно празникът започва да се отбелязва редовно в градовете Пловдив, Шумен, Цариград и Лом.

Найден Геров участва и в борбата срещу фанариотското духовенство, като публикува статии в защита на българските национални интереси. По-късно по време на Кримската война от 1853-1856 година той помага на национално-освободителното движение, като същевременно се грижи и за учебното дело.

През 1854 година в Одеса Геров публикува сборника си „Писма от България“ на руски, а три години по-късно, през 1857, е назначен за вицеконсул на Русия в Пловдив и по този начин получава по-голяма свобода за продължаване на просветната си дейност до Априлското въстание. Найден Геров почива на седемдесет и седем годишна възраст на 9 октомври 1900 година в Пловдив, оставяйки ярка следа след себе.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...