Начало / Икономика / Българските пчелари очакват тежка година за бранша

Българските пчелари очакват тежка година за бранша

Отминалата 2018 година не е била добра за българското пчеларство, а очакванията за 2019 –та са да е тежка. Това коментира Румен Милев – председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на пчелни продукти в България на традиционната съботна среща на пчеларите, организирана в Дома на пчеларя в Плевен.

На срещата присъстваха близо сто пчелари от Централна Северна България, които имаха възможност да се запознаят със статистическите данни, свързани с търговията на мед, конкуренцията на големите производители и присъствието им на българския пазар, както и законодателни нормативи, които касаят бранша.

По думите на Румен Милев  2018 година не е била добра за българското заради неблагоприятните климатични условия и промяната на пазарната ситуация за продажба на пчелен мед и пчелни продукти в световен мащаб в негативна посока. Отчетено беше, че на европейския пазар за българския пчелен мед са с по-ниски ценови нива, занижено търсене за сметка на внос от Украйна, Индия, Китай. А това очертава 2019 година като една тежка. Пазарът от началото на годината е стагниран – слаби продажби и слаб износ, но това в бранша е нормално, тъй като Европа е насочила вниманието си към покупки от Южна Америка. В България пряката финансова подкрепа за пчеларите е недостатъчна,  категоричен е Румен Милев.

Той определи Пчеларското изложение в Плевен като едно от най-значителните в бранша и каза, че то е номер едно в България, въпреки, че има вече такива форуми в Добрич, Пловдив и в други градове.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...