Акценти
Начало / Икономика / Българските пивовари днес имат празник

Българските пивовари днес имат празник

20 юли е празник на българските пивовари. Определен е с решение на Управителния съвет на Съюза на пивоварите в Република България през 1996 г. Чества се в Деня на Св. пророк Илия поради това, че кръстителят на съюза – агатоникийски епископ Наум, избира светия пророк за покровител на пивоварите.

Пивото е било известно у нас още преди Освобождението, чрез продажбата му от чуждестранните пътнически кораби, спиращи на нашите дунавски и черноморски пристанища.

Първите опити за пивопроизводство у нас са направени през втората половина на XIX век. В някои наши селища като София, Шумен, Пловдив, Търново, Русе и други са отворени малки и примитивни домашни работилници, в които частните занаятчии приготвят пиво.

Днес у нас консумацията на пиво на глава от населението е близо 74 литра, а през 2016 г. в страната са произведени близо 5 180 000 хектолитра бира, показват данни на Съюза на пивоварите в България.

Българинът е традиционалист и запазва предпочитанията си към светлото пиво, макар на пазара вече да се предлагат стотици нови вносни марки и стилове бира.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...